U trendu

Ovaj začin svi koristimo a ubija imunitet

Začin koji svi upotrebljavamo svakodnevno ima negativan uticaj na odbranu tela od bolesti. Saznajte kako je so štetna za imunitet.

Dobar imunitet je zlata vredan, štiti nas od bolesti i „napada“ bakterija i mikroorganizama sa kojima smo svakodnevmo u kontaktu. Nutricionisti i doktori neprestano ukazuju na važnost ishrane u jačanju odbrambenog sistema organizma, a sada su otkrili i da jedna namirnica, zapravo začin koji kostistimo baš svi i to svakodnevno, smanjuje otpornost našeg tela.
Nova studija otkrila je kako konzumiranje puno soli utiče na imunološke ćelije.

Poznato je da veliki unos natrijuma dovodi do problema poput visokog krvnog pritiska, mogućeg infarkta,  srčane insuficijencije, maligniteta želuca, bolesti bubrega i nekoliko drugih teških stanja. Nedavno su belgijski naučnici ovom spektru dodali i razarajući efekat soli na ćelija imuniteta.

„Naša studija je pokazala da višak soli u telu narušava oštećeni imuni sistem na duži period i dugoročno može da izazove zapaljenske ili autoimune bolesti“, rekao je vanredni profesor Markus Klajnevitfeld sa belgijskog Uiverziteta.

So protiv imuniteta

Naučnici su otkrili da u roku od tri sata nakon što u kontaktu sa solju, imunološke ćelije laboratorijskih miševa proizvode veliku količinu energije. Međutim, dugoročno gledano, ovo je loše uticalo na sposobnost njihovog tela da otkrije i uništi patogene.

Još jedan eksperiment koji su istraživači sproveli nad zdravim muškarcima dao je slične rezultate. Ispitanicima je dato da pojedu picu koja je sadržavala 10.000 mg soli (skoro pet puta više od preporučene doze), a rezultat je bio zabrinjavajući – rad njihovih imunoloških ćelija je bio blokiran. Međutim, nakon osam sati, testovi krvi su pokazali da se sve vratilo u normalu.

Autori studije izjavili su da je ohrabrujuće to što se rad imunoloških ćelija tokom vremena oporavio. Međutim bojazan i dalje postoji. Ako se često preteruje sa unosom soli, velika je verovatnoća da će se praviti naslage, što onda imunološke ćelije neće mogi da „razgrade“ nakon osam sati, kao u prethodnim slučajevima. A time će se drastično narušiti zdravlje pojedinca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)