U trendu

Ovako se pravilno duva nos!

Sluz koja se sakuplja u nosu usled upale sinusa ili nekog drugog problema, često nam stvara osećaj curenja ili začepljenosti. Refleks nam govori da je tada vreme da izduvamo nos – međutim, da li je to uvek pravilno?

Osećaj začepljenosti, zapravo, dolazi od povećanih krvnih žila koje se nalaze u nosu, prenosi portal Sixwise. Kada duvamo nos u maramicu, stvaramo jači vazdušni pritisak, koji će ih samo nadražiti umesto da popravi stanje.

Naučnici sa Univerziteta Virdžinija i danskog Arhus univerziteta, tako, objašnjavaju da duvanje nosa može da vrati sluz u sinusne šupljine. U studiji koja se bavila ovim problemom, nakon ubacivanja kontrastne boje u nos ispitanika, trećina je kijala, trećina kašljala, a trećina izduvavala nos.

Izmerena količina sluzi kod sve tri grupe govori u prilog dome da je, kod onih koji su duvali nos, bilo boje u jednom ili više sinusa, a kod onih koji su kijali ili kašljali, nije je bilo uopšte.

Ovo je naročito važno kod bakterija, gde se dodavanjem pritiska one ne izbacuju, već samo guraju nazad u nosne šupljine. Kako da ispravno duvate nos:

* Ako iz nosa curi sluz, nežno ga obrišite, uz veoma blago duvanje. Pravite više kratkih izdisaja, a ne samo jedan dugačak.

* Ne duvajte kroz obe nozdrve u isto vreme, već pritisnite jednu nozdrvu

* Ukoliko vam je nos začepljen posle buđenja, sačekajte desetak minuta, nemojte odmah da izduvavate nos

* Posle duvanja nosa obavezno operite ruke – bakterije vrlo lako mogu preći sa maramice.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.