U trendu

Ove stvari ne smete kriti od lekara: Evo kako doktoru postaviti neprijatna pitanja

Od ključne je važnosti da budete potpuno iskreni sa svojim doktorom kada opisujete svoje simptome, ali može biti teško ići u detalje ako je to neprijatna tema, prenosi The Mirror.

Uvek je dobra ideja da posetite svog opšte opšte prakse ako ste zabrinuti za svoje zdravlje. To znači da se problemi mogu uočiti što je ranije moguće i da se potencijalno nešto ozbiljnije može dijagnostikovati pre nego što napreduje.

Ali o nekim intimnim zdravstvenim problemima je malo nezgodnije pričati, pa možda zato odlažete posetu svom lekaru opšte prakse. Naučni stručnjaci su otkrili kako tome stati na kraj.

Lekar opšte prakse, dr Nisa Aslam, rekao je da pacijenti mogu da se osećaju neprijatno kada govore o bilo kakvim intimnim zdravstvenim problemima.

„Ovo može uključivati seksualne i reproduktivne probleme, uključujući vaginalne gljivične infekcije, a za muškarce, poteškoće u postizanju i održavanju erekcije. Međutim, zdravstveni problemi u vezi sa crevima, kao što su zatvor i dijareja, problemi u vezi sa našim urinarnim putevima, kao što je cistitis, jednako su neprijatni da se o njima priča“.

Kako postaviti doktoru neprijatna pitanja?

Lekari opšte prakse nemaju dugo vremena za konsultacije, pa je važno da pređete direktno na stvar da biste izvukli maksimum iz posete.

„Ne brinite ako ne znate medicinske termine da se izrazite. Recite nešto poput: ‘Boli me kada mokrim’ ili ‘Imam neke probleme tokom seksa’ ili ‘Boli kada pokušam da vršim nuždu'“, rekla je dr Aslam.

Farmaceut Phil Dej se složio sa njom, dodajući: „Zapišite to unapred. Manja je verovatnoća da ćete se malo uznemiriti, krenuti drugim putem ili početi više da razmišljate o emocionalnoj reakciji nego o stvarnoj situaciji.“

„Najgore je napustiti ordinaciju i onda pomisliti: ’O, voleo bih da sam to rekao’ ili ’Ovo sam zaboravio da pomenem. Možda je bilo važno‘“, istakao je on.

Lekari vam mogu pomoći da se opustite

Da bi pomogao pacijentu koji bi mogao da oseća nelagodnost, dr Aslam počinje jednostavnim pitanjima poput: „Kako vam mogu pomoći danas?“.

„Kada pacijenti izgledaju opušteno, podsećam ih da će sve što kažu biti poverljivo. Vidim ogroman spektar zdravstvenih problema i verovatno sam se i ranije susrela sa njihovim problemom“, rekla je ona.

„Što se tiče neprijatnih tretmana, koristim jednostavan jezik. Dakle, za cistitis bih govorio o bolovima pri mokrenju i učestalosti mokrenja. Tretmani su efikasni samo ako se pravilno koriste, pa pacijenti to moraju razumeti, ma koliko im bilo neprijatno“, dodala je doktorka.

„Dakle, ako žena treba da leči cistitis u ranoj fazi, a antibiotici joj nisu prikladni, preporučujem tablete efercitrata koje su dostupne u slobodnoj prodaji. Ja joj kažem da je to tableta koja sadrži kalijum citrat i limunsku kiselinu i da ona mora da ga rastvori u čaši vode“, otkrila je ona.

„Objašnjavam da sastojci čine urin alkalnijim, pomažu u smirivanju sluzokože bešike i urinarnog trakta i smanjuju bol i nelagodnost cistitisa“, rekao je dr Aslam.

Zašto je važno imati svog doktora?

Komunikacijske veštine su ključni deo kompleta alata lekara opšte prakse, tako da je izgradnja dugoročnih odnosa, poverenja i odnosa važna.

„Mislim da je kontinuitet brige takođe važan. To vam daje bolje razumevanje istorije bolesti i potreba pacijenta. Brže gradite taj odnos i poverenje i možete bolje da iskoristite to ograničeno vreme konsultacija“, rekao je Dej, farmaceut .

„Ako se veoma strpljiva osoba čini uznemirenijom nego obično ili je njeno raspoloženje i ponašanje loše, to bi trebalo da pomogne lekaru opšte prakse da postavi dijagnozu“, otkrio je on.

„Farmaceuti i lekari to rade iz dana u dan, tako da su prilično desenzibilisani. Možda imate samo jedno neprijatno pitanje godišnje, ali ga čuju svaki dan. Mi smo stručnjaci u tome da vas opustimo“, otkrio je farmaceut, a prenosi Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.