U trendu

Ovi lekovi mogu dovesti i do smrti dece

Donesena je odluka o povlačenju lekova protiv kašlja i prehlade za decu iz apoteka u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, a razlog za takvu odluku jeste činjenica da je kod dece lako dolazilo do slučajnog predoziranja lekom koje je moglo da dovede i do smrtnog ishoda.

Ovom odlukom obuhvaćeni su lekovi za decu koji se izdaju na lekarski recept i oni koji su u slobodnoj prodaji, kao tylenol, benilin u vidu sirupa ili kapljica za nos, ili dimetap.

Dr Majkl Rider (Michael Rieder), načelnik kliničke farmakologije dečje bolnice u Londonu i Zapadnom Ontariju u Kanadi – ističe da je najbolji način lečenja male dece od prehlade i kašlja davanje puno tečnosti i eventualno nekog leka za snižavanje povišene temperature. On kaže da lekovi protiv kašlja i prehlade na decu nemaju pozitivan efekat i smatra da roditelji pre upotrebe ovih lekova treba da se upitaju da li to rade da bi se deca osećala bolje, ili pak da bi se bolje osećali oni, roditelji.

Američka savezna agencija za odobravanje lekova (FDA – Federal drug administration) izdala je zato pravila za upotrebu ovih lekova, na kojima stoji obavezan natpis: „NE UPOTREBLJAVATI KOD DECE KOJA SU MLAĐA OD DVE GODINE!“ Eksperti smatraju da ove lekove ne bi trebalo da koriste deca mlađa od šest godina.

Lekovi protiv kašlja i prehlade sadrže kombinaciju sastojaka kao što je dekstrometorfan, koji suzbija kašalj, difenhidramin, koji je antihistaminik i smanjuje otok sluzokože disajnih puteva, i pseudoefedrin, koji sužava krvne sudove u nosu i omogućuje olakšano disanje. Ukoliko se ovi lekovi uzimaju prekomerno, mogu da dovedu do poremećaja disanja, pa čak i do smrtnog ishoda.

Ovi lekovi često se uzimaju u kombinaciji s lekovima protiv bolova ili za snižavanje povišene temperature, što dovodi do još većih problema. FDA je objavila da je u periodu od 40 godina najmanje 54 dece umrlo od prekomernog uzimanja kapljica za nos (pseudoefedrin) i 69 dece od uzimanja antihistaminika. Takođe je rečeno da nema dokaza da ovi lekovi pomažu pri lečenju prehlade i kašlja male dece.

Kanadsko i američko udruženje lekara za grudne bolesti objavilo je da je pozitivan efekat ovih lekova vrlo mali, čak i kada su u pitanju odrasle osobe. Smatra se da je kašalj zaštitni mehanizam kojim organizam stimuliše gornje disajne puteve i pomaže ljudima da ozdrave od prehlade.

Lekovi koji sadrže samo jedan sastojak, kao tylenol kapljice za decu i motrin kapljice koje se piju – nisu obuhvaćeni ovim FDA upozorenjem. Roditeljima se savetuje da pažljivo čitaju uputstvo i da traže specifično uputstvo za doziranje, određeno na osnovu starosti deteta. Ne treba, dakle, kombinovati lekove pre  konsultacije sa dečjim lekarom.

Još članaka o prehladi…

Još članaka o kašlju…

Uključite se u diskusiju o deci do tri godine starosti…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.