U trendu

Ovih 5 namirnica nikako ne smete da podgrevate, može biti opasno – posebno za decu

Došli ste kući i setili se da imate ostatke od jučerašnjeg ručka u frižideru. Odlično, ne morate da kuvate i konačno možete da se odmorite nakon napornog dana na poslu. Samo ćete staviti hranu u mikrotalasnu pećnicu ili je ponovo zagrejati na šporetu ili u rerni. Zvuči kao dobra ideja, ali u stvarnosti može biti veoma loša.

Neke kuvane namirnice nikako ne bi trebalo podgrevati, bilo gde, čak ni u mikrotalasnoj. Podgrevanjem se menjaju ukus, tekstura i nutritivna vrednost hrane, a neke namirnice mogu da ispuste supstance koje mogu biti štetne, posebno za decu, prenosi zena.rtl.hr.

U nekim namirnicama pregrevanje bi moglo da izazove stvaranje štetnih bakterija, dok se nekima ne preporučuje zagrevanje zbog količine proteina koju sadrže. Iako ste to verovatno radili nekoliko puta u životu, kako ne biste ponovo pogrešili, donosimo vam spisak namirnica koje ne smete da podgrevate.

Piletina

Zbog mogućeg prisustva salmonele, preporučuje se da živinu dobro termički obradite jer kuvanje ili pečenje ubija bakterije koje izazivaju bolest. Piletina sadrži mnogo više proteina od crvenog mesa kao što je govedina ili svinjetina, a zagrevanje živinskog mesa razlaže ove proteine u čudne čestice koje mogu negativno uticati na varenje. Dakle, ako vam je ostalo piletine od juče, sigurnije je da je jedete hladnu.

Pirinač

Ovu svetski poznatu hranu koja se koristi kao prilog, ali i kao glavno jelo, ne bi trebalo da podgrevate. Međutim, još je važnije da se dobro skladišti nakon termičke obrade. To znači da kuvani pirinač nikada ne smete da držite na sobnoj temperaturi zbog stvaranja bakterija kojima odgovara optimalna temperatura vašeg doma. Ove bakterije mogu izazvati probleme sa crevima kao što su dijareja i povraćanje.

Krompir

Problem sa ovom namirnicom nije toliko što se zagreva, već je veći problem što se, kao i pirinač, posle kuvanja ne sme ostaviti na sobnoj temperaturi (što svi radimo). Naime, krompir je podložan razvoju bakterije Clostridium botulinum, koja može da izazove botulizam – retko, ali po život opasno stanje izazvano toksinima ove bakterije. Dakle, čim ga skuvate, čuvajte krompir u frižideru nakon što se malo ohladi. Ako ste to uradili kako treba, možete ga ponovo zagrejati.

Pečurke

Poput piletine, pečurke su bogate proteinima koji se razlažu kada se zagreju na delove koji mogu izazvati crevne probleme kao što su mučnina, povraćanje i dijareja. Ali ovo se može sprečiti. Ako ih držite u frižideru nakon termičke obrade (ne više od 24 sata), biće bezbedne za ponovno zagrevanje.

Spanać

Ova zelena biljka ima mnogo koristi za vaš organizam, ali pored pozitivnih hranljivih materija sadrži i štetne. Nitrati su hemijska jedinjenja koja se koriste kao đubriva, herbicidi i konzervansi. Zeleno povrće (u poređenju sa krtolama na primer) zadržava veće količine nitrata u sebi. Zagrevanjem ovih namirnica povećava se njihova količina i može biti štetna po zdravlje ljudi, posebno za decu kod kojih visoke koncentracije nitrata u organizmu mogu da izazovu „sindrom plave bebe“, koji se karakteriše slabijim snabdevanjem tela kiseonikom. Zato odustanite od zagrevanja zelenog povrća. Jedite samo sveže kuvano.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar