U trendu

Ovo povrće mnogi ne vole, a snižava pritisak, štiti srce, poboljšava varenje i još mnogo toga

Povrće koje neki obožavaju, a neki nimalo ne vole ima niz zdravstvenih prednosti

Karfiol je povrće iz porodice krstašica i spada u namirnice koje su veoma korisne za zdravlje.

U 100 grama sirovog karfiola dominira voda (92,07 grama), a u istoj količini ovog povrća nalazi se i 1,92 grama proteina, 57 miligrama folne kiseline, 4,97 grama ugljenih hidrata, dva grama vlakana i 1,91 gram šećera, piše Healthstories.gr.

Karfiol je siromašan mastima – u 100 grama sirovog povrća ima svega 0,28 grama masnoća i svega 25 kalorija, ali je s druge strane bogat vitaminima B6, C i K.

Takođe je bogat fitohemikalijama i antioksidantima, prirodnim jedinjenjima za koja se veruje da imaju značajnu ulogu u prevenciji hroničnih bolesti.

Ukoliko niste ljubitelj karfiola, možda bi saznanje o tome koliko je ovo povrće dobro za zdravlje moglo da vas natera da ga ipak uvrstite u ishranu.

1. Reguliše krvni pritisak

Zbog visokog sadržaja vlakana karfiol može da bude od pomoći u snižavanju holesterola i povišenih vrednosti krvnog pritiska. Neophodno ga je, naravno, jesti svakodnevno nauštrb namirnica koje negativno utiču na skok holesterola i krvnog pritiska.

2. Ima antiinflamatorna svojstva
Češće konzumiranje karfiola povoljno utiče na naš imuni sistem i može da smanji upale.

3. Doprinosi pravilnom radu srca
Protivupalno dejstvo karfiola deluje kao štit od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i gojaznosti.

4. Čuva zdravlje želuca i creva
Povrće i voće su preporuka svih zdravstvenih radnika za prevenciju najtežih bolesti. Karfiol često preporučuju kao namirnicu koja blagotvorno deluje na zdravlje želuca i creva, koji su često na udaru malignih bolesti.

5. Odličan je saveznik u mršavljenju
Karfiol nije tek tako uvršten u brojne dijetetske režime ishrane. Pored toga što sadrži malo kalorija i masti, on doprinosi pravilnom funkcionisanju gastrointestinalnog trakta.

Mnogi nutricionisti će preporučiti pirinač od karfiola umesto klasičnog barenog pirinča barem dva puta nedeljno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar