U trendu

Ovo su 4 najgore stvari koje su otrov za vašu jetru: Izbegavajte ih koliko god možete

Evo kako neke navike kojih možda nismo ni svesni mogu ugroziti zdravlje naše jetre, prema savetima lekara – prenosi n1info.rs.

1. Loša ishrana: Jetra može patiti od nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD), koja može biti povezana s gojaznošću, dijabetesom i rezistencijom na insulin. Ključ je u pažljivom odabiru hrane, izbegavanju rafinisanog šećera iz gaziranih pića i prerađene hrane.

2. Konzumacija „detoks“ pića: Većina ovih pića zapravo nije neophodna i da možemo pomoći jetri jednostavno zdravim ishranom.

3. Nedostatak sna: Nedostatak sna, posebno kod osoba sa opstruktivnom apnejom za vreme spavanja (OSA), može doprineti nealkoholnoj masnoj bolesti jetre. Ova disfunkcija jetre može biti povezana sa insulinskom rezistencijom i metaboličkim sindromom.

4. Ignorisanje etiketa i uputstava: Važno je pažljivo čitati etikete proizvoda bez recepta. Neke supstance, poput određenih vitamina i biljnih ekstrakata, mogu naškoditi jetri ako se ne uzimaju u skladu sa uputstvima na pakovanju.

Savet lekara je da budemo svesni ovih potencijalno štetnih navika i da radimo na tome da očuvamo zdravlje jetre kroz zdrave životne izbore.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.