U trendu

Ovo su dva najveća faktora rizika za razvoj kancera

Biti stariji od 50 godina i biti pušač su dva najznačajnija faktora rizika povezana sa razvojem bilo kog karcinoma, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu „Cancer“.

Dok su druge karakteristike kao što su indeks telesne mase (BMI), ishrana, vežbanje i porodična istorija bolesti bile važne, istraživači kažu da starost i upotreba duvana dramatično utiču na šanse osobe da razvije tumor.

Autori studije analizirali su podatke koji se odnose na 429.991 osobu u SAD bez lične istorije karcinoma, prateći svakog pojedinca u periodu od pet godina. Čineći to, pokušali su da odrede faktore povezane sa većim od dva procenta apsolutnog rizika od razvoja bilo kog kancera u periodu od pet godina.

Apsolutni rizik od razvoja bilo kog karcinoma u roku od pet godina bio je jednak ili veći od dva odsto bez obzira na profil faktora rizika za skoro sve muškarce i žene starosti od 50  godina ili više i iznosio je čak 29 odsto kod muškaraca i 25 odsto kod žena za neke profile faktora rizika u najstarijem uzrastu“, pišu istraživači, prenosi N1.

Oni dodaju da „nakon starosti, najvažniji faktor rizika za razvoj bilo kog kancera u poslednjih pet godina bila je istorija pušenja.

Ukupno, 15.226 karcinoma je dijagnostikovano među učesnicima studije u roku od pet godina od upisa, pri čemu su kancer prostate i pluća najčešći kod muškaraca, a rak dojke i materice najčešći kod žena.

Nakon starosti i statusa pušača, najveći faktori rizika za muškarce bili su upotreba alkohola, porodična istorija kancera, konzumacija crvenog mesa i fizička neaktivnost.

Za žene, faktori kao što su BMI, dijabetes tipa 2, histerektomija i rađanje dece bili su povezani sa povišenim petogodišnjim rizikom za bilo koji kancer.

Među muškarcima mlađim od 50 godina, rizici su premašili dva odsto samo kod onih od 45 i više godina koji su ili sadašnji pušači ili su prestali da puše pre manje od 30 godina.

Najveći rizik od 2,7 odsto odnosio se na muškarce u ovom uzrastu koji su bili izloženi svim navedenim faktorima rizika.

Među ženama mlađim od 50 godina, apsolutni rizici su porasli iznad dva odsto počevši od 35 godina za pušače, sa rizikom od 5,8 procenata izračunatim za one starije od 45 godina uz izloženost brojnim drugim faktorima.

„Pošto razmatramo mogućnost da budući testovi mogu da identifikuju nekoliko tipova kancera, moramo prvo da razumemo ko je u najvećem riziku za razvoj bilo koje vrste kancera“, rekla je autorka studije Alpa Patel u izjavi, prenosi IFL Science.

Ona je dodala da ovi tipovi podataka nisu široko dostupni, ali su neophodni za informisanje o budućim opcijama skrininga, kao što su testovi ranog otkrivanja višestrukih karcinoma zasnovani na krvi koji bi mogli da pomognu da se sačuvaju ljudski životi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)