Ovo su najjači prirodni antibiotici: Možda ih već imate u kući

U današnje vreme, sve veći broj ljudi traži prirodne alternative farmaceutskim antibioticima. Srećom, postoji nekoliko moćnih prirodnih antibiotika koje možda već imate u svojoj kući.

Ovi prirodni antibiotici su biljne supstance koje poseduju antimikrobna svojstva i mogu pomoći u suzbijanju bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija. Oni pružaju prirodnu podršku imunološkom sistemu i mogu imati dodatne koristi za opšte zdravlje. U ovom tekstu, istražićemo neke od najjačih prirodnih antibiotika koje možete pronaći u svojoj kuhinji ili vrtu, piše B92.

Od belog luka, meda, đumbira, do jabukovog sirćeta i kurkume, ovi sastojci su poznati po svojim lekovitim svojstvima i mogu biti korisni u prevenciji i tretmanu određenih infekcija. Sa saznanjem o ovim moćnim prirodnim antibioticima, možete pružiti podršku svom zdravlju na prirodan način.

Med kao prirodni antibiotik koji su koristili Egipćani

Med je jedan od najstarijih prirodnih antibiotika koji je koristio čovek. Egipćani su prepoznali njegove lekovite moći pre više hiljada godina. Bogat antioksidansima i antimikrobnim svojstvima, med je bio korišćen za lečenje rana, infekcija i prehlada.

Egipćani su ga koristili i kao sastojak u raznim lekovima i melemima. Zahvaljujući visokom sadržaju vodonik peroksida, med je efikasan u suzbijanju bakterijskih infekcija. Takođe, njegova lekovita svojstva su se koristila za poboljšanje probave, jačanje imunološkog sistema i opšteg zdravlja. Danas, i moderna medicina prepoznaje med kao prirodni antibiotik i koristi ga kao dodatak terapiji za određene stanja.

Origano ulje najmoćniji prirodni antibiotik koji ubija sve bakterije

Origano ulje je poznato kao jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika koji se koristi već dugo vremena. Njegova antimikrobna svojstva su neosporna, jer može ubiti različite vrste bakterija.

Aktivni sastojak u origano ulju je karvakrol, koji je poznat po svojoj antibakterijskoj aktivnosti. Ovo ulje se tradicionalno koristilo za lečenje infekcija, posebno respiratornih infekcija.

Takođe se smatra da origano ulje ima i protivupalna svojstva. Međutim, važno je napomenuti da se origano ulje treba koristiti pažljivo i u skladu s uputstvima, jer može biti vrlo koncentrirano i jakog delovanja . Takođe, koristi se i ulje od divljeg origana. Uvek je najbolje konzultirati se sa stručnjakom pre upotrebe.

Čaj od đumbira je odličan protiv bakterija u organizmu

Čaj od đumbira je jedan od najefikasnijih prirodnih lekova protiv bakterija u organizmu. Đumbir sadrži prirodne antimikrobne supstance koje mogu inhibirati rast štetnih bakterija. Redovno konzumiranje ovog čaja može pomoći u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv infekcija. Đumbir takođe ima protivupalna svojstva koja mogu ublažiti upale u telu.

Kako biste napravili čaj od đumbira, jednostavno narežite sveži koren đumbira na tanke kolutove, prelijte ga vrućom vodom i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Zaslađivanje medom je opcionalno, ali dodaje dodatnu lekovitost. Pored ovoga, čaj od đumbira snižava i stres.

Kako napraviti prirodni antibiotik od kurkume

Prirodni antibiotik od kurkume je jednostavno napraviti kod kuće. Kurkuma je začin koji ima snažna antimikrobna svojstva, zahvaljujući aktivnom jedinjenju kurkuminu. Kako biste napravili prirodni antibiotik od kurkume, potrebni su vam sledeći sastojci: kašičica kurkume u prahu, kašičica meda i kašičica sveže isceđenog limunovog soka.

U čašu tople vode dodajte kurkumu u prahu i dobro promešajte. Zatim dodajte med i limunov sok, i ponovo promešajte sve dobro. Ova smesa se može konzumirati svakodnevno, najbolje ujutru na prazan želudac.

Kurkuma je poznata po svojim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima, koja mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv bakterija. Međutim, pre upotrebe se konsultujte sa stručnjakom kako biste bili sigurni da nema kontraindikacija za vaše zdravstveno stanje.

Propolis je najbolji prirodni antibiotik za decu

Propolis je prirodni proizvod koji se smatra jednim od najboljih prirodnih antibiotika za decu. Dobija se od pčela koje sakupljaju smolu s drveća i koriste je za izgradnju i zaštitu košnice.

Propolis sadrži veliki broj aktivnih jedinjenja, uključujući flavonoide, fenole i esencijalna ulja, koja imaju antimikrobno djelovanje protiv bakterija, virusa i gljivica.

Kada se koristi u obliku kapi ili spreja, propolis može pomoći u jačanju imunološkog sistema i prevenciji infekcija kod dece.

Takođe, ima protivupalno delovanje i može ublažiti simptome prehlade, kašlja ili upale grla. Propolis je obično dostupan u apotekama i prodavnicama zdrave hrane u obliku ekstrakta ili tinkture. Važno je konsultovati pedijatra pre upotrebe propolisa kod dece, posebno ako postoji alergijska reakcija na proizvode pčela.

Beli luk je po mišljenju mnogih najjači prirodni antibiotik

Beli luk je je često nazivan “najjačim prirodnim antibiotikom” i mnogi smatraju da ima snažna antimikrobna svojstva.

Ova popularna biljka je bogata jedinjenjem nazvanim alicin, koje je odgovorno za njegove lekovite efekte. Alicin ima antibakterijsko, antivirusno i antigljivično delovanje. Smatra se da beli luk može pomoći u borbi protiv različitih infekcija, uključujući prehladu, grip, infekcije urinarnog trakta i kožne infekcije.

Koristi se u ishrani

Ipak, važno je naglasiti da beli luk nije zamena za farmaceutske antibiotike u lečenju ozbiljnih infekcija. Njegovo delovanje nije tako snažno i specifično kao konvencionalni antibiotici. Takođe, beli luk se koristi u ishrani, a ne kao lek, pa se može smatrati dopunskom terapijom.

Neželjeni efekti

Treba imati na umu da beli luk može imati neželjene efekte, kao što su probavne smetnje ili alergijske reakcije kod nekih ljudi. Prekomerna upotreba belog luka može takođe uticati na funkciju jetre i interakciju s određenim lekovima.

Beli luk ima antimikrobna svojstva i može biti koristan kao dodatak zdravoj ishrani i za jačanje imunološkog sistema. Međutim, treba ga koristiti s oprezom i konsultovati se sa stručnjakom pre nego što se upotrebi kao deo terapije za određenu infekciju.

Najčešći mitovi kada su u pitanju prirodne zamene za antibiotik

Kada su u pitanju prirodne zamene za antibiotike, postoji nekoliko čestih mitova koje treba razmotriti.

Ne može zameniti farmaceutski antibiotik

Prvo, mit je da prirodne zamene mogu u potpunosti zameniti farmaceutske antibiotike u svim slučajevima. Iako neke prirodne supstance imaju antimikrobna svojstva, one nisu uvek dovoljno jake ili efikasne za lečenje ozbiljnih bakterijskih infekcija.

Imaju neželjene efekte

Drugi mit je da prirodne zamene nemaju nikakve nuspojave. Baš kao i kod farmaceutskih antibiotika, neke prirodne supstance mogu izazvati alergijske reakcije ili interakcije s drugim lekovima. Zato je važno biti obazriv i konsultovati se sa stručnjakom pre upotrebe.

Ne deluje trenutno

Još jedan mit je da prirodne zamene deluju trenutno. U stvarnosti, prirodni antibiotici obično zahtevaju vreme da bi se postigao efekt, za razliku od farmaceutskih antibiotika koji brže deluju.

Bitno je napomenuti da prirodne zamene za antibiotike mogu biti korisne kao dodatak konvencionalnom lečenju ili za prevenciju infekcija. Međutim, u slučaju ozbiljnih infekcija, uvek je najbolje konsultovati lekara i pratiti njegove preporuke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.