U trendu

Ovo su nepogrešivi i prvi znakovi demencije, čak i kad nema nikakvih drugih

Demencija je neurološki poremećaj zbog koga ima više smrtnih slučajeva nego od kancera prostate i kancera dojke zajedno. Najčešći uzrok demencije je Alchajmerova bolest.

Govor i sluh
– Ljudski i finansijski gubici zbog Alzheimerove bolesti su razorni – kaže dr. Endru E. Bedson.

Prema mišljenju stručnjaka, postoje nepogrešivi znakovi demencije. Nedavna studija pokazuje da bi loš rezultat na jednostavnom testu pamćenja mogao da bude znak rane demencije, koja može nekoliko godina da prethodi dijagnozi, čak i ako osoba nema očiglednih problema sa pamćenjem.

Promene ličnosti – Neobjašnjive promene ličnosti i ponašanja česti su rani simptomi demencije, kažu lekari.

Poteškoće u govoru – Naučnici su otkrili da abnormalna aktivnost u određenim regijama mozga odgovornim za govor i sluh može da bude prediktor rane demencije, čak i kada nema očiglednih znakova oštećenja.

Pojava apatije
Neobičan hod – Sve je više dokaza koji pokazuju vezu između specifičnog načina hodanja i Alzheimerove bolesti. Jedna studija iz Velike Britanije otkrila je da hod može da se koristi kao dijagnostički alat za prepoznavanje demencije, sve do specifičnog tipa.

Apatija i depresija – Usko povezane sa promenama ličnosti, neobjašnjiva depresija i apatija mogu da budu rani znakovi demencije. Većina ljudi razmišlja o Alchajmerovoj bolesti kao o poremećaju pamćenja, ali četvrtina pacijenata trpi promene koje se ne odražavaju na pamćenje ni na kognitivne sposobnosti, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)