U trendu

Ovo su prvi znakovi Alchajmerove bolesti na koje bi svi trebalo da pripaze

Alchajmer je bolest koja može da se dogodi vrlo sporo, da se razvija godinama, a blage i rane simptome mnogi zanemaruju misleći da su se samo našli u stresnom periodu koji im crpi energiju, pojačava umor i ometa ih u svakodnevnim stvarima. Ipak, te znakove ne bi trebalo ignorisati i ako pronađete sebe ili neku blisku osobu u većini navedenih, potražite savet lekara.

1. Problemi sa spavanjem. Dok loše spavanje ima veze sa stresom, neprekinuti i dugotrajni problemi sa spavanjem mogu biti znak Alchajmera.

2. Anksioznost i depresija su usko povezani s ovom bolesti. Ovakvi problemi kod starijih osoba često su znak Alchajmera.

3. Problem s pisanjem ili izgovaranjem reči. Ljudima s Alchajmerom teško je da pronađu pravu reč u razgovoru i muče se s vokabularom i ponavljaju rečenice.

4. Gubitak interesa za hobije. Alchajmer napada deo mozga koji je zadužen za motivaciju i oni više nemaju volje za hobijima.

5. Izgubljenost u vožnji. Osobe se osećaju izgubljeno i dezorijentisano dok voze i po poznatim ulicama ili dok idu do njima poznatih mesta.

6. Ne vole druženja. Kao što smo već rekli, teško im je da vode razgovor, pogotovu kada su u grupi ljudi. Često se izgube u razgovoru.

7. Briga o pamćenju. Gubitak pamćenja najveća je posledica Alchajmera, ali ranije se ukaže kod ljudi koji misle da gube svoje pamćenje i ne mogu da se ste šta je trebalo da urade.

8. Problem s vođenjem finansija. Nisu sposobni da vode računa o svom novcu, računima i troškovima.

9. Loše pamćenje važnih stvari. Kada osoba ne može da se seti velikih događaja koji su se dogodili tog dana ili nedelje, to je veliki znak Alchajmera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar