U trendu

Ovo su sigurni znaci da je došlo do oštećenja jetre, pripazite na simptome i javite se odmah lekaru

Većina osoba koja pati od oštećenja jetre nije nikad pila alkohol. Prema pisanju Globalnog instituta za bolesti jetre, postoji oko 100 vrsti bolesti jetre.

Najbrže rastuća bolest probavnog sistema je nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) koja nastaje kao posledica „modernog načina života“. Podaci iz statistika pokazuju kako ova kronična bolest jetre u zapadnom svetu pogađa 34% populacije (25 % odrasle populacije, a čak 10% dece), a 55% osoba s dijabetesom tipa 2 i  75% gojaznih ljudi.

Jetra je jedan od ključnih organa u probavi, a iz našeg organizma neprestano eliminiše toksine. Pored toga, ona filtrira krv iz creva i obrađuje i sprema hranjive materije koji se pretvaraju u energiju.

Detoksikacijski proces kojeg jetra izvodi ima dva koraka – prvi je da proizvodi određene enzime koji toksine čine manje lošim za naš organizam, dok drugi korak spaja te toksine s molekulama zbog čega ih je lako izbaciti iz organizma.

Šećerna bolest ili dijabetes

Ovo je stanje koje se često povezuje s bolestima jetre, ističe stručnjak, dr. Stephen A. Harrison. Radi se o stanju kada telo nije u mogućnosti kontrolisati šećer u krvi što znači da će ga biti previše u njoj.

Gojaznost

Gojaznost je još jedno stanje karakteristično za osobe koje imaju oštećenu jetru. Prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 42 odsto Amerikanaca se smatra gojaznim, što znači da se radi o indexu telesne mase iznad 30.

Hipertenzija

Hipertenzija je povišeni krvni pritisak koji se definiše kao vrednost „gornjeg“ pritiska trajno višeg od 140, ili krvnog pritiska trajno višeg od 90. Hipertenzija se naziva „tihim ubicom“ jer često nema očigledne simptome. Osim što oštećuje krvne sudove, povišeni krvni pritisak takođe može oštetiti mozak, oči i bubrege. Prema rečima dr. Harrisona, jedno je od tri glavna stanja koja se povezuju s bolestima jetre.

Crna akantoza ili Acanthosis Nigricans

Bolesti jetre će se često klinički manifestovati kroz razne kožne probleme, a jedan od njih je i crna akantoza. Naziv je to za tamnosmeđe, tamnosive ili crne slojeve koji se stvaraju oko nabora kože ili mekom tkivu. Najčešće se pojavljuje na pazuhu, preponama ili vratu, a potamnela se koža može i da se zadeblja.

Paučinaste vene

Paučinaste su vene mali krvni sudovi na površini kože, koje se prepoznaju po ljubičastim, plavim ili crvenim crtama. Slične su proširenim venama, ali su manjeg promera i ne mogu se napipati. Paučinaste vene češće nastaju kod žena nego kod muškaraca, a mogu ih izazvati razni faktori uključujući anamnezu, probleme s cirkulacijom, starost, trudnoću, izloženost suncu i gojaznost, ali može biti i kožni problem koji je povezan s oštećenjem jetre.

Žutica

Žutica, poznata i kao žutilo u očima ili koži. Nastaje kada jetra više nije u mogućnosti da proizvodi bilirubin, prirodnu hemikaliju koju proizvode crvena krvna zrnca, pa se ona nakuplja u očima i na koži. Ovo je simptom ozbiljnije bolesti jetre, a može doći i do potpunog zastoja.

Nadimanje stomaka

Ovo može biti još jedan znak napredne bolesti jetre, a radi se o povećanom nadimanju oko područja stomaka ili donjih ekstremiteta, ističe dr. Harrison.

Mentalne poteškoće
Bolesti jetre se mogu manifestovati i na mentalno zdravlje, pa se može dogoditi i da primetite da zaboravljate ili više niste „skroz svoji“.

Šta napraviti ako primetite ovakve promene?

„Ako primećujete bilo koje od ovih simptoma, svakako odmah potražite lekarsku pomoć, a sve pretrage koje ćete napraviti će i pokazati radi li se o bolesti jetre“, savetuje Harrison, prenosi Novi.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar