U trendu

Ovo su simptomi upale jajnika!

Upala jajnika, inače veoma čest problem kod žena, zimi je zbog spoljne hladnoće još i češći. Na akutnu upalu se može posumnjati kada se osete napetost i bolovi u donjem delu stomaka, obično u predelu jednog jajnika a može i oba, zatim pojačan sekret, otežano mokrenje.

Nekada se zbog upale oseća i nelagodnost, čak i bol pri seksualnom odnosu a zapaljenje zna da bude praćeno i povišenom temperaturom, mučninom i povraćanjem.

Upala jajnika može da izazove prilično velike zdravstvene probleme kao što je vanmaterična trudnoća, čak i neplodnost. Zbog toga navedene simptome ne treba zanemarivati, već u slučaju njihovog pojavljivanja obavezno otići kod lekara, kako bi se upala, ako se potvrdi njeno postojanje, na vreme lečila.

Budući da je obično izazvana bakterijama, u lečenju upale se najviše upotrebljavaju antibiotici, zatim lekovi protiv bolova. Lečenje zahteva mirovanje, pojačanu ishranu i uredan način života kako bi se popravila otpornost organizma.

Među prirodnim lekovima za upalu jajnika najbolje su se pokazali uvin čaj, zatim čaj od brusnice, koprive, maslačka i breze. Tokom lečenja je neophodno piti dosta tečnosti, tako da bi čaja trebalo piti po oko jedan litar.

Budući da su upale veoma neprijatne i da mogu da dovedu i do ozbiljnih problema, vredi poraditi na prevenciji i znati koja to stanja i ponašanja predstavljaju najveće faktore rizika za pojavu upale.

Pod većim rizikom od zapaljenja jajnika su žene koje puše, pod stresom su, izložene hladnoći naročito zbog neutopljavanja stomaka, ne vode dovoljno računa o zaštiti tokom seksualnih odnosa jer se i tako može zaraditi bakterijska infekcija.

Iskustvo je pokazalo da i korišćenje spirale kao kontraceptivnog sredstva povećava rizik od infekcije i zapaljenja jajnika. Kako bi se to predupredilo žene koje nose spiralu bi trebalo da idu na redovne ginekološke preglede, barem jednom godišnje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.