U trendu

Ovo su znaci da vam je jetra ozbiljno oštećena: Poslednji simptom svi zanemaruju

Iz godine u godinu sve više se povećava broj ljudi s oboljenjima jetre.

Najbitnije  je da na vreme primetimo simptome da ovaj važan organ u našem telu ne radi kako treba, ne bi li što pre mogli da reagujemo i sprečimo dalje oboljenje.

Pravilno funkcionisanje jetre od vitalnog je značaja za naše zdravlje. Jetra je zadužena da:

– čisti krv metabolišući alkohol i lekove i time neutrališući otrovne supstance u organizmu
– sintetiše osnovne telesne proteine, kao što su proteini koji sprečavaju zgrušavanje krvi i proteini koji se bore protiv infekcija i dostavlja hranljive materije u krv
– proizvodi holesterol i pretvara ga u esencijalne supstance koje naše telo može da koristi
– reguliše snabdevanje energijom tako što proizvodi, skladišti i isporučuje glukozu našem mozgu i telu
– reguliše ravnotežu hormona, kao i nadbubrežne i štitne žlezde.

Ovo su neki od simptoma, stoga dobro obratite pažnju ukoliko ih primetite.

1. Umor

Hronični umor i iscrpljenost, glavni su faktori koji upućuju na simptome oboljenja jetre.

Osećaj umora i iscrpljenosti javljaju se zbog povećanog nivoa toksina u krvi, koje jetra usled slabljenja ne može d obradi i eliminiše.

2. Suva i iritirana koža

Iritiranje kože, kao i svrab, takođe je potencijalan znak mogućeg oštećenja jetre. Kako bi jetra bila zdrava, našoj koži je potrebna vlažnost, koja se obezbeđuje putem telesnih tečnosti. Kada ne dobija dovoljno tečnosti, nije neuobičajeno da koža poprimi drugačiji izgled, kao što je crvenilo na šakama i stopalima, žuta sluzokoža (odnosno žutica), neobjašnjive tamne ili svetle mrlje na određenim delovima tela.

3. Bolovi u stomaku

Ako vam je jetra oštećena, uobičajeno je da osetite bol u predelu stomaka. Ovaj bol vam stvara “probadajući” ili “pulsirajući”. Dugoročna upotreba lekova na svoju ruku, a čak i prepisanih lekova, može da rezultira dodatnim oštećenjem jetre. Ukoliko imate konstantan bol koji se može opisati kao “probadajući ili pulsirajući”, a koristite lekove, hitno se obratite lekaru.

4. Mučnina ili povraćanje

Kao što je ranije pomenuto, jedna od glavnih funkcija jetre je da detoksikuje, očisti iz našeg tela sve toksične supstance. Kada je ta njena funkcija narušena, može se javiti gomila problema, uključujući i iznenadne promene u normalnom varenju i metabolizmu. Jetra je veliki organ unutar sistema za varenje, pa se bilo koje stanje jetre manifestuje i probavnim problemima. Mučnina i povraćanje često se javljaju zbog nakupljanja toksina koje jetra ne može da eliminiše.

5. Modrice

Još jedna važna uloga jetre je proizvodnja proteina enzima, kao što je enzim koji sprečava zgrušavanje krvi. Kada je ova funkcija jetre narušena, uobičajeno je da se vide promene na koži. Kada jetra uspori ili potpuno zaustavi proizvodnju proteina neophodnih za zgrušavanje krvi, osoba će lako dobiti modrice i krvariti.

6. Otečen stomak

Oštećenje jetre ometa normalno snabdevanje organa krvlju, što stvara pritisak u okolnim venama. Okolne vene su one vene odgovorne za transport krvi od slezene i creva do jetre. Prekid u ovom procesu dovodi do skoka krvnog pritiska – stanja poznatog kao portalna hipertenzija. Zbog portalne hipertenzije, u abdomenu se nakuplja tečnost i ovo stanje se naziva ascites. Ascites može nastati i zbog nemogućnosti jetre da sintetiše neke druge krvne proteine.

7. Žutica

Oštećenja jetre mogu dovesti i do promene boje očiju i kože. Ovo se dešava zbog nakupljanja žučnog pigmenta zvanog bilirubin, koji jetra ne može pravilno da razloži. Žutilo kože i očiju naziva se žutica. Osim promene izgleda očiju, žutica ima i druge simptome, kao što su taman urin, svrab celog tela i kognitivna oštećenja.

Dobra vest je da je jetra veoma prilagodljiv organ, koji je često sposoban da izleči sam sebe. Naravno pod kontrolom lekara. Ukoliko imate neke od gore navedenih simptoma, obavezno se javite vašem lekaru, piše Novi.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar