U trendu

Ovog dana u nedelji češći su smrtonosni srčani udari, pokazalo je istraživanje

Čini se da su ponedeljci loši za srce, pokazalo je novo istraživanje britanskog udruženja za srce. Najopasniji tip srčanog udara, infarkt miokarda s elevacijom ST-segmenta ili skraćeno STEMI, verovatnije će se dogoditi u ponedeljak nego u bilo koji drugi dan u nedelji.

“Sad moramo da otkrijemo šta je to tokom određenih dana u nedelji što ih čini verovatnijima. To bi moglo da pomogne lekarima da bolje razumeju ovo smrtonosno stanje kako bi mogli da spasu više života u budućnosti”, rekao je Sir Niliš Samani, medicinski direktor British Heart Foundationa.

Postoje neki dokazi da je povećanje broja STEMI srčanih udara povezano s hormonima stresa, tvrde stručnjaci.

“Pretpostavka je da se to događa zbog stresa uzrokovanog povratkom na posao. Povećani stres dovodi do porasta nivoa hormona stresa kortizola, što je povezano s većim rizikom od srčanog udara”, kaže kardiolog Džek Lafan za Daily Mail, prenosi Index.

STEMI nastaje kada je jedna od arterija koje krvlju snabdevaju srčani mišić blokirana, prema klinici Klivlend. Zbog te blokade srčani mišić počinje da odumire, a oslabljeno srce ne može da pumpa krv u ostatak tela.

STEMI se obično leči hitnom angioplastikom, postupkom kojim se ponovo otvaraju začepljene arterije. Oko 38% ljudi koji posete hitnu pomoć sa začepljenjem arterija srca ima dijagnostikovan STEMI.

Ova nova studija, predstavljena na konferenciji British Cardiovascular Society u Manchesteru, još je jedna u nizu istraživanja o vremenu i uzrocima srčanih udara. Studija iz 2005. pokazala je da su srčani udari na Plavi ponedeljak, najdepresivniji dan u godini, češći kod muškaraca i da su povezani s konzumacijom alkohola.

“Znamo da se srčani udari češće javljaju zimi i u ranim jutarnjim satima. Isti efekat vidljiv je u stopi moždanih udara. Prethodne studije takođe su pokazale veću stopu srčanih udara u danima nakon pomeranju kazaljki unapred za letnje računanje vremena”, dodao je Lafan.

“Tačan mehanizam ovih varijacija je nepoznat, ali pretpostavljamo da ima veze s time kako cirkadijalni ritam utiče na cirkulišuće hormone koji mogu uticati na srčani i moždani udar.”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar