U trendu

Pada noć i sve vam je gore? Simptomi prehlade uveče se pojačavaju zbog “vašeg sata”

Hladno vreme donosi sa sobom viruse i prehlade i ma koliko se trudili da se zaštitimo, nauka kaže da ćemo se najmanje 4 puta godišnje razboleti.

Ipak, mnogima nije jasno zašto nam se simptomi posebno pogoršavaju noću, kada smo ceo dan ležali i trudili se da se izlečimo. Doktori su konačno odgovorili na prvom mestu to je zbog našeg unutrašnjeg telesnog sata.

Kada se razbolite, mnogi će primetiti da se toliko omraženo šmrkutanje, bolovi u mišićima i grlobolja osećaju mnogo gore nakon zalaska sunca. Sada su stručnjaci otkrili tačno zašto je to tako. Razloga je, kažu, više. Ali uglavnom, odgovor leži u cirkadijalnom ritmu tela – ili unutrašnjem telesnom satu.

Skoro svaka telesna funkcija je programirana da radi punim kapacitetom u određeno vreme u toku dana, a da se smanji u neko drugo.

Na primer, kada sunce zađe i telo detektuje da se vreme spavanja približava, mozak oslobađa manje hormona stresa kao što je kortizol, i govori crevima da uspori procese varenja.

Ali određene imune ćelije postaju aktivnije. Ove ćelije su dizajnirane da love i uništavaju patogene poput virusa.

Ova ‘borba’ izaziva upalu – evolutivno sredstvo koje ubija viruse ili bakteije, ali je takođe odgovorno za simptome prehlade.

– Imunske ćelije mogu izazvati iritaciju i upalu, što na kraju pogoršava respiratorne simptome noću, rekao je dr Dijego Hijano, specijalista za pedijatrijske zarazne bolesti u Dečjoj istraživačkoj bolnici St. Jude

Pad hormona stresa kao što je kortizol može pogoršati problem, jer hemikalija može efikasno smiriti upalu.

Stručnjaci takođe ističu još jedan važan faktor: jednostavno, simptomi kašlja i prehlade su gori kada ležite.

To je zato što sluz počinje da se nakuplja na zadnjem delu vašeg grla – problem koji lekari nazivaju postnazalnim kapanjem.

– Tokom dana, akumulacija sluzi je manji problem jer gravitacija pomaže da se sluz isuši kada ste uspravni i kada se krećete, rekao je dr Huan Čiriboga-Hurtado, specijalista porodične medicine.

Konačno, postoji nedostatak ometanja noću što vas tera da se fokusirate na iritantni kašalj koji ne možete da promenite.

Dakle, šta možete učiniti da biste postigli pristojan noćni san?

Stručnjaci preporučuju jednostavne stvari, kao što je pijenje puno tečnosti tokom dana da biste razblažili sluz i korišćenje fiziološkog spreja za nos da biste očistili deo lepljive tečnosti.

Drugi predlažu da koristite pastile za kašalj sa ukusom mentola – ili sprejeve za grlo – kako biste pružili osećaj hlađenja grlu i pomogli da se pobedi iritantno golicanje.

Ali nema svrhe pokušavati da ne kašljete.

– Nema nikakve koristi od pokušaja suzbijanja kašlja, jer je razlog zašto kašljete to što telo smatra da treba da se oslobodi nekog izvora iritacije, kaže dr Anindo Banerdži, respiratorni konsultant koji radi u bolnici u Velikoj Britaniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar