U trendu

Panika povodom silikona

Hiljadama žena u Velikoj Britaniji sa potencijalno lošim implantantima rečeno je da nema dokaza da postoji rizik od raka.
Smatra se da je 50.000 žena u Britaniji ugradilo francuske implantante firme Poly Implant Prothese (PIP).
Od Francuske vlade se zahteva da naredi da se ovi implantanti izvade svim ženama koje su ih ugradile u Francuskoj.
Visok stepen neuspeha
Implantanti nisu napravljeni po dobrim specifikacijama i za njih se beleži visok stepen neuspešnosti. Oni su ispunjeni silikonom koji je predviđen za industrijske svrhe pre nego za medicinske.
PIP je koristio nemedicinski silikon za koji se veruje da se koristi za pravljenje dušeka, kaže britanska Asocijacija za estetsku plastičnu hirurgiju.
To je, uz izostavljanje zaštinih školjki, značilo da je verovatnoća da silikoni puknu veća. Gotovo jedan od njih 10 pukao je u toku prve godine, a implantanti su predviđeni da traju 10 godina. Britanski analitičari kažu da nema povezanosti sa rakom dojke.
Osam slučajeva raka, uključujući i jedan smrtni slučaj, bilo je povezano sa implantantima u Francuskoj, ali direktna veza nije pronađena.
Britanski analitičari iz Agencije za regulaciju medicinskih i zdravstvenih proizvoda (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA)) kažu da nemaju dokaza da postoji veza između implantanata i raka. Oni kažu da su u saradnji sa hirurzima i onkolozima ispitivali dostupne informacije i da ne postoji dovoljno dokaza da su implantanti povezani sa rakom.
Ne postoji razlog za rutinsko uklanjanje implantanata pa će se dalji razvoj situacije pažljivo posmatrati kako bi se ustanovilo da li povezanost postoji.
MHRA preporučuje ženama sa bilo kojim grudnim implantantima da se obrate svojim plastičnim hirurzima ukoliko su zabrinute za svoje grudi i ako misle da im je implantant napukao.
Bez panike
Britanska asocijacija za estetsku plastičnu hirurgiju (The British Association of Aesthetic Plastic Surgeons (BAAPS)) kaže da je razumljivo što žene razmatraju uklanjanje implantanata.
Predsednik BAAPS-a, Fazel Fata, u izjavi kaže: "Ako sumnjate da imate ove implantante, trebalo bi da odete na snimanje svakih 6 meseci. Ako postoji neka naprslina ili slabljenje, trebalo bi ukloniti oba implantanta."
Bivši predsednik asocijacije Daglas Mek Džordž kaže: "Iz medicinske perspektive ovi implantanti nisu napravljeni po pravilnim specifikacijama i postoji visok stepen neuspešnosti, ali to nije preterano opasno."
Njegov savet ženama u Britaniji koje imaju ove implantante jeste da ne paniče i da se obrate svom lekaru i otkriju koji su im implantanti ugrađeni. Ako su ugrađeni PIP implantanti, žene će same odlučiti da li će ići češće na preglede ili će implantante izvaditi i zameniti. Bilo kako bilo, nema razloga za žurbu.
Obaveza prema pacijentima
Gospodin Mek Džordž veruje da hirurg koji je ugradio implantante ima obavezu prema pacijentu jer je on izabrao implantante.
On kaže da bi privatni pacijenti koji su imali operaciju iz kozmetičkih razloga trebalo da se obrate klinici gde su ugradili implantante. Dodaje da bi, da je on hirurg, operaciju uradio besplatno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.