U trendu

Paracetamol i bol u leđima

Istraživači sa Univerziteta u Sidneju utvrdili su, upoređujući dejstvo paracetamola sa placebo tabletama, da paracetamol nije toliko efikasan protiv bolova u kičmi, kao ni za osteroartritis kukova i kolena, kako se ranije mislilo.

Donedavno je Nacionalna zdravstvena služba Australije paracetamol preporučivala kao glavni lek za bolove u leđima, kolenima i kukovima, i to u dozama od 4.000 mg dnevno.

Tokom istraživanja urađeno je 13 studija koje su obuhvatale više od 3500 osoba sa osteoartritisom kukova i kolena i 1800 pacijenata sa bolovima u donjem delu leđa. Utvrđeno je da paracetmol u poređenju sa placebo tabletama nije uiticao na smanjenje bolova u donjem delu leđa, dok je kod osteoartritisa pokazao malo poboljšanje u smanjenju bola.

Istraživanje je vršeno tokom šest meseci, a za kvalitetnije istraživanje i pouzdanije rezultate potrebno je praćenje u dužem vremenskom periodu.

Stručnjaci sa Univerziteta Kil navode da najnovija studija otvara debatu o efikasnosti i bezbednosti paracetamola za bolove u kičmi, osteroartritis kukova i bolove u kolenima.

Profesor Kristijan Malen i profesor Elein Hej smatraju da, kao zamenu za paracetamol, protiv bolova ne treba odmah primeniti jače lekove, već pokušati sa fizičkim aktivnostima, smanjenjem težine (ukoliko je potrebno) i primenom akupunkture.

U saopštenju Regulatorne agencije za lekove ukazuje se na to da treba sprovesti reviziju efekata i sigurnosti nekih lekova (i paracetamola) i dobiti sveobuhvatni pregled dejstava na sve bolove, uz uvid u konkretni uticaj na osteroartritis.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.