U trendu

Pažljivo sa alkoholom

Kada jednom prekoračite unos od dva alkoholna pića dvevno, počinjete da izazivate komplikacije u svom organizmu. Bez obzira na to o kakvoj je prilici reč, i sasvim nezavisno od toga da li ćete se kući vratiti upravljajući volanom svog automobila ili taksijem – unošenje alkohola u svakoj dozi koja je veća od dozvoljene neće imati pozitivne posledice na naš organizam. Još uvek niko sa sigurnošću ne može da kaže zbog čega povećana količina alkohola, koji inače širi krvne sudove, može da izazove probleme sa krvnim pritiskom.
Za početak, nikada i ni u kom slučaju nemojte piti na prazan stomak. Svoju čašicu alkoholnog pića za koje ste se u datom momentu odlučili možete i treba da popijete tek nakon nekoliko pristojnih zalogaja. Hrana može biti po vašem izboru i u zavisnosti od društvene prilike, ali nema nijednog opravdanja da sebi dopustite alkoholisano stanje samo zbog toga što ste počeli da konsumirate alkohol a da pre toga niste pojeli apsolutno ništa. Uostalom, uz jelo bi i trebalo da se degustira piće, nikako obrnuto. Služeći se hranom između dva gutljaja, usporićete sami sebe, što će vam pomoći da limitirate ukupne količine alkohola koji unosite.
Ako već želite da popijete nešto što je alkoholnog sastava a ujedno je i zdravo, opredelite se za koktel „bladi Meri“. Sok od paradajza, jedan od sastojaka ovog koktela, umanjiće vrednost krvnog pritiska, a ukoliko želite da dobijete još bolje rezultate, svom napitku dodajte i malo celera. Celer je bogat vlaknima, a već vekovima unazad koristi se u azijskoj medicini za snižavanje krvnog pritiska. Kada posmatrate stvari iz te perspektive, sasvim je logično ako se zapitate: ko kaže da je nemoguće konsumirati alkohol i istovremeno voditi računa o svom zdravlju? Kao i uvek, sve je pitanje mere i vaše racionalno donesene odluke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar