U trendu

Penasti urin može da bude ozbiljan znak upozorenja: Ovo je 8 mogućih uzroka, a evo kad treba hitno da se javite lekaru

Kad su u pitanju svakodnevne navike u kupatilu, verovatno ne obraćate puno pažnje na njih kada sve teče glatko. Takođe, sigurno već znate da su neke promene u mokraći ponekad normalne. Kao na primer, ako vaša mokraća poprimi tamnožutu nijansu, verovatno ste dehidrirani, a ako je miris urina izraženiji i drugačiji nego inače, možda ste jeli špargle. Ipak, penasti urin vas može iznenaditi.

Nakon što mokrite, jedan sloj većih mehurića koji nestaje u roku od nekoliko minuta se smatra normalnim, ali penasti urin s više slojeva sitnih do srednje velikih mehurića u WC šolji koji ne nestaju nakon nekoliko minuta ponekad može biti i znak za uzbunu. Dok su mehurići providni, pena je neprozirna i beličasta.

Penasti urin je često znak da u vašem urinu ima proteina. To bi moglo da znači da vaši bubrezi ne funkcionišu kako treba jer su oni odgovorni za filtriranje i zadržavanje proteina u vašem telu. Zdravstvena stanja koja utiču na bubrege ili druge sisteme u vašem telu, poput dijabetesa, mogu uzrokovati penastu mokraću, piše Centarzdravlja.hr.

Ipak, postoje i drugi, potpuno normalni razlozi koji bi mogli da budu uzrok penastog urina. To bi mogao biti rezultat nečeg jednostavnog, kao što je korišćenje druge vrste proizvoda za čišćenje WC šolje ili možda samo način na koji urin dospe na površinu WC šolje. Dakle, ako primetite penastu mokraću neposredno nakon što ste čistili kupatilo, verovatno nema razloga za uzbunu.

Ali, ako vam mokraća izgleda penasto nekoliko dana zaredom i imate druge simptome, poput oticanja nogu ili oko očiju, trebalo bi da se javite svom lekaru. U nastavku donosimo osam mogućih razloga zašto se to događa i šta možete da učinite.

Možda imate brz mlaz urina

Određena količina mehurića u urinu je normalna i na to može da utiče brzina urinarnog toka i koliko daleko urin mora da pređe pre nego što dođe do wc šolje. Za vašu informaciju: normalan urinarni mlaz teče brzinom od oko 15 mililitara u sekundi. Stoga, ako vam je mokraća malo penastija nego inače, možda joj je mlaz samo malo jači.

Dehidrirali ste

Voda je, logično, jedna od materija koje se nalaze u urinu, tako da njen manjak može urin da učini penastim.

Što ste više dehidrirani, to će vam urin biti koncentrisaniji jer vaše telo pokušava da sačuva vodu. To rezultira penjenjem, jer se više materija izlučuje u manjem volumenu vode. Ako uočite penasti urin, povećanje hidratacije je dobar prvi korak.

Pokušajte da pijete napitke s elektrolitima kako biste se hidrirali i povećali nivo soli, koja ima tendenciju da padne kada ste dehidrirani. Ekstremna dehidracija može uzrokovati jake bolove u mišićima, ošamućenost, zbunjenost, vrtoglavicu i/ili probleme s disanjem. Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, odmah idite u bolnicu.

Imate bolest bubrega

U normalnim okolnostima, bubrežni filteri ne dopuštaju proteinskim molekulima iz krvi da prođu i završe u urinu. Povećanje proteina u urinu generalno je dokaz oštećenog bubrežnog filtera.

Međutim, penasti urin je često samo jedan od znakova oštećenja bubrega. Ostali znakovi uključuju oticanje zbog zadržavanja tečnosti ili debljanje. Ako osećate bilo koji od tih simptoma, vreme je da posetite lekara. Vaš lekar može da obavi jednostavan test urina kako bi utvrdio da li imate proteina u mokraći i koliko ih imate. Zavisno od rezultata i vašoj istoriji bolesti, mogu da vas upute nefrologu, koji može da vas uputi na analizu krvi, kako bi se utvrdio tačan uzrok i propisao odgovarajući tretman.

Imate dijabetes ili hipertenziju

Protein u urinu je opet u igri. Oba stanja, i dijabetes (koji utiče na nivo insulina u telu) i hipertenzija (poznata i kao visoki krvni pritisak), mogu da utiču na protok krvi u bubrezima, oštećujući njihovu funkciju.

Taj povećani pritisak uzrokuje povećani stres, što dovodi do oštećenja i proteina u urinu, što opet može rezultirati penušavošću.

I dijabetes i hipertenzija imaju i druge simptome. Dijabetes često dolazi s pojačanim mokrenjem i žeđi, a hipertenzija se može manifestovati kao bol u grudima ili otežano disanje. U svakom slučaju, ako te simptome osećate zajedno s penušavim urinom, obavestite svog lekara.

Dijabetes i visoki krvni pritisak se često leče oralnim lekovima. Pridržavanje zdravog načina života uključujući treniranje, zdravu ishranu s nižim unosom šećera, kalorija i soli i ograničeni unos alkohola takođe su važni delovi lečenja obe bolesti.

Imate hroničnu infekciju

Hronične infekcije poput hepatitisa ili HIV-a takođe mogu da uzrokuju višak proteina u mokraći. Neke infekcije mogu direktno da napadnz bubrežne filtere, dok druge uzrokuju upalu koja može da utiče na rad vaših bubrega.

Ako ste nedavno imali ili imate hroničnu infekciju i vaš urin izgleda kao sapunica, razgovarajte o tome sa svojim lekarom. Jednostavan test urina može vašem lekaru pomoći da shvati šta dalje da učini.

Imate naviku uzimanja lekova protiv bolova

Ako ste neko vreme uzimali lekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta i vaš urin izgleda penušavije nego inače, za to bi mogle biti krive te tablete. Nesteroidni protivupalni lekovi naročito mogu uzrokuju visok nivo proteina u mokraći. Štaviše, ti lekovi protiv bolova mogu rezultira i alergijskom reakcijom koja uzrokuje upalu bubrega.

Uzimanje lekove protiv bolova koji se kupuju bez recepta tokom dužeg vremena i bez lekarskog nadzora nije dobra ideja. Najsigurnija je opcija da razgovarate sa svojim lekarom kako biste utvrdili dugoročni plan za kontrolu bola koji imate.

Imate autoimunu bolest

Autoimuna stanja takođe stvaraju stres i opterećenje za bubrege, koje potencijalno uzrokuje dovoljno štete da bubrezi ne mogu da filtriraju urin kako treba.

Slično hroničnim virusnim infekcijama, autoimuna stanja mogu dovesti do proteina u urinu putem pacijentovog sopstvenog imunološkog sistema, koji greškom napada pacijentove sopstvene bubrežne filtere. Ta stanja mogu isključivo da napadaju bubrege pa čak i cele sisteme organa, poput lupusa.

Simptomi autoimunih stanja se razlikuju, ali imaju nekoliko zajedničkih poput umora, bolova u zglobovima i temperature koja se ponavlja. Zato, ako uočite neke od ovih simptoma, najbolje je da o tome razgovarate sa svojim lekarom.

Lečenje autoimunih bolesti često uključuje steroide ili druge lekove za suzbijanje imunološkog sistema.

Imate neku vrstu raka krvi

Konkretno, multipli mijelom – vrsta raka koja se stvara u plazma ćelijama vaše krvi – može dovesti do viška proteina u urinu (i uzrokovati da izgleda penasto). Protivtela koja se proizvode kao posledica raka mogu biti vrlo toksična za bubrežne filtere i dovesti do stvaranja tih proteina.

Uopšte gledano, ovo je retkost. Multipli mijelom relativno je neuobičajen rak koji prevladava kod ljudi starijih od 65 godina i dvostruko je češći kod Afroamerikanaca iako niko ne zna zašto. To verovatno nije prva stvar na koju biste trebalo da pomislite ako imate penast urin, ali zavisno od vaših godina i rase, to bi mogla biti jedna od mogućnosti. Drugi simptomi ovog stanja uključuju bolove u kostima, mučninu, zatvor, gubitak apetita, gubitak težine i preteranu žeđ.

Obično se leči kombinacijom hemoterapije, imunoterapije, kortikosteroida i terapije zračenjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.