U trendu

Penis može da „otkrije“ koliko će dugo njegov gazda živeti, tvrde naučnici

Američki naučnici upozoravaju da muškarci s erektilnom disfunkcijom imaju 70 odsto veći rizik da kraće žive od drugih. Iako je ustaljeno mišljenje da od erektilne disfunkcije pate uglavnom stariji muškarci, vrlo je raširena i među mlađom populacijom. Skoro 20 odsto muškaraca mlađih od 40 godina ima ovaj problem.

– Ovo stanje može da vodi kardiovaskularnim bolestima koje povećavaju rizik od prerane smrti. Već je poznato da je erektilna disfunkcija povezana s kardiovaskularnim faktorima rizika, uključujući hiperlipidemiju (nenormalno visok nivo masnoća u krvi, holesterola i triglicerida), hipertenziju (visoki krvni pritisak), gojaznost, dijabetes i pušenje – objašnjavaju naučnici Univerziteta Misisipi.

Do tog zaključka su došli nakon što su proučili podatke 1790 muškaraca starih između 20 i 85 godina koji su učestvovali u američkoj anketi Ispitivanje nacionalnog zdravlja i ishrane 2003. i 2004. godine. Između ostalog, pitanja su pokrivala i detalje o erekciji.

Te podatke povezali su krajem 2011. s podacima onih koji su u međuvremenu umrli i zaključili kako je erektilna disfunkcija snažna najava prerane smrti.

Naučnici su otkrili da je 557 aktera ovog istraživanja imalo problema s erekcijom, a nakon gotovo osam godina 244 je umrlo.

Kod  61 osobe uzrok smrti bile su kardiovaskularne bolesti, 64 je preminulo od malignih neoplazmi, 12 od roničnih respiratornih bolesti, a ostali zbog drugih uzroka. U obzir su uzeli starost, telesnu aktivnost, nacionalnost, obim struka, dohodak… Na kraju su zaključili da su ispitanici koji su patili od erektilne disfunkcije imali 70 odsto veću šansu od prerane smrti.

Međutim, naučnici napominju kako ovakav rezultat njihovog istraživanja ipak treba uzeti u obzir s određenim oprezom jer su potrebna još mnoga istraživanja da bi više znali o tom problemu.

Pitanje je koliko su pojedini ispitanici realno ocenili svoju erekciju, odnosno probleme s njom. Inače, studiju su objavili u časopisu Journal of Sexual Medicine, piše Daily Mail.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar