U trendu

Pet načina kako da prirodno snizite holesterol

Visoki holesterol često ne pokazuje znakove i ostaje skrivena opasnost koja utiče na milione života. Holesterol može biti složen problem. S jedne strane, telu je potreban za mnoge različite funkcije, a s druge, previše holesterola može povećati šanse za razvoj srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa.

Testom krvi može se utvrditi da li je vaš nivo holesterola previsok. Posavetujte se sa svojim lekarom o koracima koje ćete preduzeti i imajte na umu pet promena životnog stila koje vam mogu pomoći da prirodno snizite nivo holesterola.

Hranite se zdravo

Ako imate visoki holesterol ili ste u rizičnoj grupi, smanjite unos prerađene hrane, naročito one s previše soli i šećera.

Topiva vlakna koja se nalaze u ovsenim pahuljicama, pasulju, jabukama i prokelju smanjuju apsorpciju holesterola u krvi. Protein surutke iz mlečnih proizvoda može smanjiti loš (LDL) holesterol i ukupni holesterol. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, oraha i lanenih semenki, takođe je odlična za zdravo tkivo srca i krvne sudove.

Smanjite konzumaciju alkohola

U redu je s vremena na vreme konzumirati alkohol, ali ne treba preterivati. Čak i umerena konzumacija alkohola može doprineti povećanju lošeg holesterola u vašem telu.

Smršajte

Ovo je bitno ako imate prekomernu težinu ili ste gojazni. Višak sala, posebno na stomaku, povećava razmeru visceralne masnoće, koja može uticati čak i na jetru. Ako imate prekomernu težinu, nivo holesterola biće viši, što može negativno uticati na arterije i krvne sudove.

Ne okrećite se brzim dijetama, nego jedite puno voća, povrća, orašastih plodova, semenki, celovitih žitarica i redovno vežbajte. Takođe se pobrinite da pijete puno vode.

Prestanite da pušite

Pušenje povećava pritisak na srce i otkucaje srca, povećavajući štetne efekte nakupljanja holesterola u arterijama. Istraživači su otkrili da prestanak pušenja poboljšava nivo dobrog (HDL) holesterola i podstiče bolju cirkulaciju krvi i funkciju pluća.

Više se krećite

Fizičke vežbe su takođe izuzetno važne za smanjenje nivoa holesterola. Odaberite aktivnost koju volite i ne provodite većinu dana sedeći. Fizička aktivnost podiže nivo HDL holesterola u vašem krvotoku, što pomaže da se očisti LDL holesterol i smanji aterosklerozu (nakupljanje holesterola u i na ivicama arterija).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar