Pet razloga koji mogu dovesti do vaginalne suvoće

Unutrašnjost vagine obložena je zidom sluzokože prekrivenim vlagom, što je ključno za smanjenje trenja tokom polnog odnosa i pružanje alkalnog okruženja za preživljavanje spermatozoida. Ovo alkalno okruženje je osetljivo i sve što naruši pH ravnotežu može dovesti do povećanog rizika od infekcije, ali i suvoće vagine, prenosi Klix.ba.

Starenje dovodi do smanjene proizvodnje hormona i najčešći je razlog zbog kojeg vaginalni zidovi postaju tanji i zbog čega nivo vlažnosti opada.

Postoje, međutim, i drugi faktori, osim starenja i menopauze, koji mogu dovesti do suvoće vagine. Iako ovo može biti neugodna tema, vaginalna suvoća je uobičajeno stanje koje se može i treba rešiti.

„Mi smo otkrili da mnoge žene to vide kao sastavni deo starenja i na neki način se nose s tim, ali polovina žena ne dobija ove simptome kako stari. Dakle, to nije samo deo starenja“, kaže ginekolog Kerolajn Mičel.

Evo još nekih faktora koji mogu izazvati suvoću vagine.

Porođaj i dojenje

Nivo estrogena i progesterona se povećava dok ste trudni, ali opada drastično nakon porođaja. Ovaj poremećaj nivoa hormona može uzrokovati postporođajnu suvoću vagine jer je estrogen odgovoran za dotok krvi u vaginu i podmazivanje područja.

Dojenje je odgovorno za dalje fluktuiranje hormona. Nivo vlage u vagini ipak bi trebalo da se vrati u normalu kada završite s dojenjem.

Prekomerna vežba

Iako je vežbanje potrebno za održavanje zdrave težine i povećavanje energije, preterivanje s njim ili prolazak kroz naporne vežbe (posebno ako se profesionalno bavite sportom) može poremetiti hormonalni balans, što može dovesti do vaginalne suvoće.

Nuspojava uzimanja lekova

Vaginalna suvoća može biti nuspojava uzimanja nekih lekova. Kako antihistaminici, koji se obično koriste za lečenje alergija, utiču na proizvodnju histamina u organizmu, oni mogu isušiti sluzokožu, uključujući i onu u vagini. Neki antidepresivi takođe mogu imati ovaj efekt. Ukoliko osetite vaginalnu suvoću i sigurni ste da razlog nije hormonski, proverite moguće nuspojave lekova sa svojim lekarom.

Autoimuna stanja (Sjogrenov sindrom)

Sjogrenov sindrom je autoimuni poremećaj koji napada ćelije u vašem telu koje su zadužene za stvaranje vlage. Obično pogađa pljuvačne žlezde i suzne kanale, ali takođe može uticati i na tkiva vagine.

Održavanje lične higijene

Složena pH ravnoteža u vagini lako se može poremetiti jakim mirisnim sapunima i gelovima za tuširanje. Prema Hailey MacNear, akušeru i ginekologu, manje je sigurno više kada je riječ o vaginalnoj higijeni.

„Vagina je osetljiv ekosistem i problemi mogu nastati ako dođe do poremećaja u ravnoteži. Vagina ima sistem tzv. samočišćenja i mnogi organizmi već žive u vagini i održavaju se na zdravom nivou, koegzistirajući s drugim organizmima“, kazala je Meknirova.

Vaginalna suvoća može izazvati i neugodan svrbež i peckanje. Ukoliko sumnjate da razlog suvoće leži u proizvodima za kupanje, prestanite koristiti proizvod i operite se hladnom ili mlakom vodom, savetuje Health24.

Ukoliko imate suvu vaginu, trebalo bi da obavezno koristite lubrikant ako upražnjavate seksualne odnose, izbegavate jake i mirisne proizvode za ličnu higijenu jer oni mogu pogoršati suvoću vagine, pijete puno vode da bi vaše telo ostalo hidrirano i razgovarate sa svojim lekarom koji bi mogao da utvrdi da li je osnovni uzrok suvoće hormonski.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.