U trendu

Pijanka bez muke (1)

Mamurluk je logična posledica konsumiranja alkohola i on se kao takav jednostavno ne može izbeći. Činjenica je takođe da se te muke svakako mogu olakšati. Suština je, kao i uvek, u kontrolisanom konsumiranju. To što u nekim prijatnim trenucima preterujemo ne znači da ćemo se osećati isto toliko prijatno sledećeg jutra. Muke sa mamurlukom, koji u stvari predstavlja produženo trežnjenje, odnosno prekomerni gubitak tečnosti usled pijanstva, potpuno prestaju isključivo kada se sav alkohol koji smo uneli odstrani iz organizma. Kada smo mamurni, često veoma teško podnosimo ovo stanje i doživljavamo ga skoro kao bolest.
Alkohol iz organizma nestaje najkasnije 24 sata posle opijanja, ali dok se to ne dogodi, mnogi od nas nisu sposobni ni za kakav fizički ili psihički rad i deluju veoma usporeno. Najčešći simptomi mamurluka su: glavobolja, mučnina, jaka žeđ, vrtoglavica, umor, opšta tromost i malaksalost. Važno je napomenuti da noć provedena u dobrom raspoloženju i sama može da izazove glavobolju zbog nespavanja i zbog remećenja dnevnog ritma, kao i osećaj nalik mamurluku. Kod pušača mamurluk može biti jače izražen nego kod nepušača, jer se na otrovno dejstvo alkohola nadovezuje otrovno dejstvo nikotina. Pa dobro, ako je tako, šta nam valja činiti?
Za početak, u stanju mamurluka nikada ne posežite za rešenjem iz poslovice "klin se klinom izbija", uzimajući nove doze alkohola, naročito žestokih pića, koje će čarobno brzo i efikasno otkloniti sve simptome mamurluka. To je ono čuveno presecanje, sa kojim se upada u opasnost koja se zove začarani krug alkoholisanja. Na jačinu mamurluka utiče izbor pića, naviknutost na alkohol, kao i podnošljivost alkohola. Čista alkoholna pića kao što su votka i belo vino lako isparavaju, dok slatka vina i likeri mogu da izazovu jake smetnje u toku sutrašnjeg dana. Mešanje raznih pića, razne koncentracije, povećavaju mamurluk. Pijenje veštačkih pića prouzrokuje velike nevolje sutradan, pa zbog toga uvek vodite računa o tome kako pijete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар