U trendu

Pilula protiv dijabetesa i holesterola

Na zapadnom tržištu se pojavila nova tableta jedinstvena po tome što se koristi za lečenje dijabetesa tipa 2, kao i za lečenje visokog nivoa holesterola u krvi. Nova pilula je nastala kombinacijom sitagliptina (sitagliptin), leka protiv dijabetesa, i simvastatina (simvastatin), leka protiv holesterola.
Procenjuje se da u Sjedinjenim Američkim Državama ima oko 20 miliona ljudi sa dijabetesom, a širom sveta oko 350 miliona. Mnogi od njih, pored dijabetesa, imaju i povišen nivo holesterola u krvi.
Ova dva oboljenja povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, bolesti bubrega, kao i od slepila.
Kombinacija lekova
Sitagliptin (sitagliptin) poboljšava sposobnost tela da smanji visok nivo šećera u krvi, pa se na taj način bori protiv dijabetesa tipa 2 u kombinaciji sa pravilnom ishranom i vežbama.
Lek simvastatin (simvastatin) ima sposobnost da smanji nivo lošeg holesterola u krvi, takođe u kombinaciji sa pravilnom ishranom i vežbama.
"Ovaj lek predstavlja prvi farmaceutski proizvod koji kombinuje lekove protiv dijabetesa i holesterola u jednoj tableti", kaže farmaceut Meri H. Park (Mary H. Parks) i dodaje: "Međutim, kako bi se obezbedilo efikasno korišćenje ovog proizvoda, napravljene su tablete koje sadrže različite doze ova dva leka kako bi se zadovoljile različite potrebe pacijenata pojedinačno. Doza treba da zavisi i od drugih lekova koje neka osoba može da uzima istovremeno."
Novi lek pod imenom Juvisync biće dostupan u nekoliko različitih doza kako bi se prilagodio potrebama pacijenata sa različitim nivoima holesterola i šećera u krvi. Američka državna agencija FDA nedavno je odobrila upotrebu ovog leka.
Neželjeni efekti
Svi lekovi imaju i neke manje ili više neželjene efekte pa tako i ovaj lek. Tokom israživanja i upotrebe uočeni su kod nekih osoba i pojedini neželjeni efekti novog leka. Farmaceuti navode da su neki od neželjenih efekata ovog leka infekcija gornjih disajnih organa, zapušen nos ili curenje iz nosa, bol u grlu, glavobolja, bol u stomaku ili mišićima, zatvor i mučnina.
Primena pilule protiv dijabetesa i holesterola kod nas
Kada će pomenuti lek biti dostupan našem tržištu – još nemamo pravih informacija. Da bi se novi lek pustio u promet na naše tržište, potrebno je da potencijalni uvoznik pribavi potrebne dozvole, za uvoz i distribuciju, od naših nadležnih državnih organa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar