Pitanja i odgovori o sezonskoj alergiji

Povodom simptoma sezonske alergije, možete učiniti mnogo toga, naročito ako blisko sarađujete sa svojim lekarom. Najpre treba da znate koja pitanja da postavite svom lekaru. Eksperti za alergije pripremili su vam nekoliko bitnih pitanja.
1. Kako da budem siguran da je u pitanju alergija na polen, a ne prehlada ili nešto drugo?
Tipični simptomi alergije na polen jesu kijanje i curenje iz nosa. Ovi simptomi mogu se javiti i kod prehlade ili gripa, ali su malo naglašeniji kod alergije.
Mogu se javiti i ostali simptomi, kao što su povišena temperatura, bolovi u grlu i drugi. Kod prehlade, ovi simptomi obično traju oko sedam dana, ali kod alergija simptomi mogu da traju i duže. Simptomi alergije su najprisutniji kada je zastupljenost polena u vazduha visoka.
2. Šta su mogući pokretači moje alergija? Mogu li preduzeti neke mere kako bih ih izbegao?
Ako ste alergični na polen, neće biti potrebno puno vremena da vam se pojavi neki od simptoma, bilo da je u pitanju prolećno cvetanje drveća ili košenje trave u jesen.
Ako je vaša alergija propraćena zaista ozbiljnim simptomima, onda se držite sledećih saveta:

  • Ostanite unutra, držite zatvorene prozore i koristite klima uređaje, ako je potrebno.
  • Držite zatvorene prozore na automobilu.
  • Ne prostirite i ne sušite veš napolju.

3. Da li ću uvek biti alergičan na polen? Hoće li tokom vremena biti bolje ili gore?
Sezonske alergije rastu i opadaju, a mogu se javiti u bilo kom životnom dobu. Međutim, obično počinju u detinjstvu i mogu da prođu za nekih deset godina. Kod velikog broja ljudi se ponovo vraćaju sredinom dvadesetih godina, a stanje se može pogoršati u srednjim godinama.
Ozbiljnost može da varira iz godine u godinu, u zavisnosti od količine polena u vazduhu i drugih faktora. U principu, ako se jednom pojave alergijske reakcije, najverovatnije će vas pratiti tokom čitavog života.
4. Kakvu terapiju mi preporučujete za alergiju na polen?
Nekad izbegavanje alergijskih pokretača nije dovoljno, pa je potrebno uzimati određene lekove protiv alergije. Postoji niz lekova koji se koriste za lečenje alergija i mogu se nabaviti sa receptom ili bez recepta.
Antihistaminici su lekovi koji mogu pomoći kod simptoma kao što su curenje iz nosa, kijanje, svrab nosa i grla. Dekongestivi su lekovi koji se koriste za otpušivanje nosa, a mogu se naći u obliku tableta ili spreja. Nazalni kortikosteroidi ublažavaju upale izazvane alergijama, a mogu da pomognu i kod kijavice.
5. Koje neželjene posledice mogu da očekujem od terapije za alergiju na polen?
Od atnihistaminika usta mogu da vam budu suva, a pored toga, ovi lekovi mogu da imaju i sedativno dejstvo. Noviji lekovi mogu da izazovu manju pospanost.
Dekongestivi mogu (ponekad) da podignu krvni pritisak, da izazovu nervozu, vrtoglavicu, nesanicu, a nazalni sprejevi mogu (retko) da izazovu iritaciju, suvoću i krvarenje iz nosa.
6. Da li bi trebalo da posetim specijalistu za alergije?
Ako simptomi potraju više od dva meseca u toku godine i ne osećate nikakvo olakšanje, onda bi trebalo da posetite lekara koji je specijalizovan za lečenje alergija.
Lekar će obaviti potrebne preglede, kao i alergijsko testiranje, koje obično podrazumeva proveru krvi ili kože kako bi se potvrdilo na šta ste tačno alergični. Pored toga, može se obaviti i provera funkcionisanja pluća, kao provera za astmu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.