U trendu

Ples smanjuje rizik od demencije za 76 posto

Svi oni koji vole da zavladaju plesnim podijumom mogli bi da se iznenade jer čine veoma dobru stvar. Naime, ples je mnogo više od zabavne aktivnosti i trebalo bi ga upražnjavati bez obzira na godine. Studija je pokazala da starije osobe mogu da preokrenu znakove starenja u mozgu vežbom, sa plesom kao najučinkovitijim alatom iz tog spektra.

Svi znamo da su sagorevanje kalorija i jačanje kostiju i zglobova neke od blagodeti plesanja, ali to nije sve, govori studija objavljena u časopisu „Frontiers in Human Neuroscience“. Na njoj su vredno radili stručnjaci za neurodegenerativne bolesti u nemačkom Magdeburgu.

Veličina studije bila je skromna, ali studije mozga obično i jesu takve, jer su skeniranja skupa. Ukupno je bilo 26 učesnika, od toga je 14 njih bilo u grupi „plesa“ od 67 godina. Fitnes grupa sastojala se od 12 osoba, s prosečnom starošću od 69 godina. Više od 18 meseci plesna grupa je dobijala sedmični nedeljni učenja plesnih rutina. Fitnes grupa je u tom istom vremenskom periodu prolazila kroz trening izdržljivosti i fleksibilnosti. Obe grupe pokazale su povećanu reakciju u predjelu hipokampusu, što je važno jer se to područje mozga odnosi na bolesti poput Alchajmerove, a takođe ima ulogu u pamćenju i ravnoteži.

Najbitnije, samo je plesna grupa pokazala značajan porast u poboljšanju ravnoteže, što može da bude rezultat njihovog konstantnog učenja nove rutine svake nedelje.

– Pokušali smo da pružimo našim učesnicima u plesnoj grupi neprekidne plesne rutine različitih žanrova plesa, rekla je u saopštenju dr Katrin Rehfeld, koja je vodila ovo istraživanje.

Kako ističe, koraci, pokreti ruku, formacije, brzine i ritmovi menjali su se svake druge nedelje, kako bi ih održali u stalnom procesu učenja. Najzahtevniji aspekt za njih bio je podsetiti se na rutine pod pritiskom vremena i bez ikakve pomoći instruktora. Tim sada želi da iskoristi ovo istraživanje zbog ispitivanja novih fitnes programa kako bi se sprečio pad aktivnosti mozga povezanog sa godištem rođenja. Zovu ga „Jymmin“ (eng. jamming + gymnastics). U pitanju je senzorski sistem koji generiše zvukove temeljene na fizičkoj aktivnosti. U svom radu ističu da je potrebno u budućnosti sprovesti veće studije kako bi se dodatno istražio učinak na mozak do kog su ovde došli. Rani znakovi ipak sugerišu da plesni ulazak u starost može pomoći u smanjenju rizika od bolesti poput Alchajmerove.

– Verujem da bi svi želeli da žive nezavisan i zdrav život što je duže moguće, rekla je dr Rehfeld, koja smatra da je ples snažan alat za postavljanje novih izazova za telo i um.

Da ova mala studija nije izolovan slučaj, potvrđuje i jedna ranija i opsežnija koja se sprovodila čak 21 godinu. Objavljena je bila u „New England Journal of Medicine“ i utvrdila je da od svih telesnih aktivnosti jedino ples pomaže stvaranju novih nervnih puteva i smanjuje rizik od demencije za 76 odsto, prenose Nezavisne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.