U trendu

Pobedite vaške prirodnim putem: Ove namirnice će ih trajno ukloniti

Bolje sprečiti nego lečiti!  Tačno je da za sada ne postoje dokazane metode koje bi u potpunosti eliminisale širenje vaški, ali postoje koraci koje možeš preduzeti kako bi smanjila šanse da ih dobiješ.

Imaju ih obično deca, ali i odrasli, lako se prenose, a često teško uklanjaju. Uporne i dosadne, paraziti koji nam bukvalno sisaju krv – vaške! Često nam se čini da se samo vrtimo u začaranom krugu sa njima i da nam ništa ne pomaže da ih se konačno rešimo. A glava svrbi li svrbi.

Nema čekanja ni odlaganja – najbolje rešenje kako se rešiti vaški je pred tobom!

Ipak, realno je da nema deteta koje nije imalo vaške u nekom trenutku tokom pohađanja vrtića ili škole.

Nije sve tako crno i vaške možeš da pobediš – ako budeš radila tačno ono što treba! Zato ti u ovom članku otkrivam kako se rešiti vaški na najbolji mogući način.

Kako se rešiti vaški prirodnim putem?

Na raspolaganju su mnogi komercijalni preparati za lečenje vaški. Međutim, oni mogu da sadrže teške hemikalije i pesticide. Stoga se sve veći broj roditelja okreće prirodnim, netoksičnim alternativama poput esencijalnih ulja.

Esencijalna ulja protiv vaški

Najbolja esencijalna ulja protiv vaški uključuju: list cimeta, eukaliptus, čajevac, geranijum, lavanda, ruzmarin i timijan. Ulje čajevca i eukaliptusa se smatraju najefikasnijim za uklanjanje vaški.

Pomešaj šampon sa 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašičicom ulja čajevca i 1 kašičicom ulja eukaliptusa. Nanesi ovu kombinaciju na kosu. Nosi usku kapu za tuširanje. Operi kosu posle sat vremena.

Ako je koža glave iritirana zbog ugriza vaški, dodaj u ovaj šampon dve kapi kamilice da umiriš kožu. Smatra se da kombinacija ulja čajevca i ulja eukaliptusa može da uguši vaške ili da ih umrtvi dovoljno da ih je lako očešljati sa kose.

Kako bi se izbegla prekomerna upotreba esencijalnih ulja, povremeno koristi tamjan ili ruzmarin umesto čajevca, a lavandu ili geranijum umesto eukaliptusa, piše Ona.

Ulje čajevca protiv vaški

Ulje čajevca deluje kao insekticid za vaške, stoga efikasno eliminiše vaške na glavi kada se nanosi na skalp u kombinaciji sa alkoholnim rastvorom. Ovo esencijalno ulje ima takav hemijski sastav koji organizmu otežava razvoj otpornosti na njega – što je i više nego dobra vest!

Ulje čajevca za vaške može se primeniti kao sprej na unutrašnjosti biciklističkih kaciga, kao potpuno inovativan način za sprečavanje i lečenje vaški.

Za ovaj sprej treba da se 10% rastvora ulja čajevca razblaži u vodi. Primer: 90 ml vode i 10 ml ulja čajevca. U idealnom slučaju je potreban i 5% emulgator (npr. polisorbat ili lecitin) kako bi se voda i ulje mogli pomešati.

Izmešaj ulje i emulgator ili malo deterdženta (približno 1 kap)

Polako dodaj vodu i protresi da smesa emulgira. Isprskaj i nanesi ovaj prirodni sprej na unutrašnjost biciklističke kacige.

Ulje čajevca se takođe može dodati šamponu za sprečavanje i lečenje vaški. Stisni malo šampona za vaške na ruku i dodaj tri kapi ulja čajevca.

Nanesi ovo na kosu tokom pranja kose. Isperi šampon i stavi malo ulja čajevca oko linije kose.

Pažljivo očešljaj kosu dok je mokra, ako pronađeš vaške i gnjide – ukloni ih.

Da bi sprečila ponovnu zarazu – operi svu odeću, posteljinu i plišane igračke svog deteta sapunom, toplom vodom i uljem čajevca. Dodaj šest do osam kapi ulja čajevca na jednu mašinu za pranje veša.

So i sirće protiv vaški

So je prirodni antiseptik i ubija vaške i gnjide. Sirće će oslabiti vezanost gnjida za kosu. Pravilno ispiranje ukloniće većinu ušiju i gnjida.

Biće ti potrebni sledeći sastojci:

  • ¼ šoljice soli
  • ¼ šoljice jabukovog sirćeta
  • flašica sa rasprskivačem
  • tuš kapa

Dobro promešaj so u sirćetu i sipaj dobijeni rastvor u sprej-bocu. Temeljno rasprši ovaj rastvor po skalpu i kosi. Pazi da pri raspršivanju zaobiđeš deo oko očiju i ušiju.

Pokrij glavu kapom za tuširanje i ostavi da ovaj prirodni lek deluje sat-dva. Sada operi kosu šamponom i nanesi balzam za kosu. Primenjuj ovo 2-3 puta nedeljno.

Soda bikarbona protiv vaški

Soda bikarbona pomaže u ublažavanju dosadnog svraba kože glave. Kada se koristi u kombinaciji sa balzamom, ubija vaške tako što ih uguši.

Sastojci:

  • 1 deo sode bikarbone
  • 3 dela balzama za kosu

Pomešaj sodu bikarbonu i balzam za kosu, te nanesi dobijenu smesu na čitavu kožu glave i kosu. Češljaj kosu tako što ćeš je izdeliti na pramenove i svaki put obriši češalj papirnatim ubrusom nakon svake sesije češljanja. Na ovaj način se uklanjaju vaške i gnjide takođe.

Posle češljanja isperi kosu šamponom. Ponovi ovaj prirodni tretman protiv vaški nekoliko puta tokom sledećih dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar