U trendu

Pogledajte dobro svoje ruke: Otkrićete puno o svom zdravlju

Ruke su jedan od prvih delova tela koji pokazuju znakove starenja, ali mogu ukazivati i na određene zdravstvene probleme.

Lekari kažu da stanje vaših ruku može biti rezultat nekoliko medicinskih promena koje se događaju vašem telu, prenosi BrightSide.

Crveni dlanovi

Lekari objašnjavaju da crveni dlanovi mogu ukazivati na probleme s jetrom, naročito ako imate više od 50 godina. Mogući razlog crvenih dlanova je promena u hormonskoj ravnoteži koja uzrokuje širenje krvnih žila i reumatoidni artritis.

Obično se crvenilo nalazi na spoljnom rubu dlana.

Ako ste primetili crvena područja, potražite medicinski savet. U međuvremenu, pokušajte da se hranite zdravije i smanjite unos alkohola.

Znojni dlanovi

Preterano znojenje (hiperhidroza) i stres mogu biti razlozi za znojne dlanove.

Pokušajte da ograničite unos alkohola i naučite da kontrolišete nivo stresa pomoću meditacije ili tehnika disanja i izdisaja. Ako se čini da ništa ne deluje, svakako bi trebalo da se obratite lekaru.

Manjak osećaja i trnci

U nekim slučajevima ovi simptomi na rukama mogu biti znak ozbiljnijeg problema poput venske tromboze, anemije ili dijabetesa. Ako često osećate gubitak osećaja u rukama bez očiglednog razloga, posavetujte se s lekarom.

Suve ruke

Najčešći razlozi za suvu kožu na rukama su dehidracija i nedostatak estrogena. Pijte dovoljno vode i koristite hidratantne kreme i u svoju ishranu uvrstite masnu ribu, semenke i orašaste plodove i posavetujte se s lekarom.

Drhtave ruke

Drhtanje ruku može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema, kao na primer Parkinsonove bolesti. Još jedan razlog za ovu pojavu su anksioznost i veliki stres. Ako vam se ovo često događa, posetite lekara.

U međuvremenu ograničite unos kafe i alkohola jer mogu izazvati drhtanje ruku.

Tanki, slabi i ispucali nokti

Ovakvi nokti mogu biti rezultat nedostatka cinka. Cink je važan za naše zdravlje, podstiče zarastanje rana i pomaže imunološkom sistemu.

Ako imate ovih simptoma, u ishranu dodajte namirnice bogate cinkom poput ovsa, orašastih plodova i mesa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.