U trendu

Pogledajte svoja stopala, ova 3 znaka pouzdano ukazuju da imate povišen holesterol

Dijagnostikuje se kada imate previše masne supstance zvane holesterol u krvi i uglavnom je uzrokovano konzumacijom masne hrane, nedovoljno vežbanjem, prekomernom težinom, pušenjem i pijenjem alkohola. Ali pošto visok holesterol obično ne izaziva simptome, da li ga imate možete da saznate samo iz testa krvi.

Osim toga, visok holesterol  može da poveća rizik od srčanih bolesti i smatra se tihim ubicom jer obično dolazi bez očiglednih simptoma.

Jedan od rizika holesterola je da može da se nakupi u arterijama što dovodi do začepljenja, sprečavajući krv da prođe. To je glavni faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, koje su vodeći uzrok smrti širom sveta, uzrokujući skoro 18 miliona smrtnih slučajeva godišnje. Prema NHS-u, perifernu arterijsku bolest (PAD) je uobičajeno stanje u kojem nakupljanje masnih naslaga u arterijama „ograničava“ dotok krvi u mišiće nogu. Iako PAD ne pokazuje uvek simptome, može da izazove znakove koji se pojavljuju na stopalima.

Ovi znaci su:

  • Gubitak dlaka na stopalima
  • Lomni, sporo rastući nokti na nogama
  • Čirevi na nogama koji ne zarastaju

„Simptomi PAD-a se često razvijaju polako, tokom vremena. Ako se brzo razviju ili se naglo pogoršavaju, to može biti da bude znak ozbiljnog problema koji zahteva hitan tretman“, ističe NHS. Jedan od najčešćih znakova PAD-a pojavljuje se prilikom hodanja jer neki ljudi osećaju jak bol u nogama, koji obično nestaje nakon nekoliko minuta odmora. Bol može da bude od blagog do jakog, i obično nestaje nakon nekoliko minuta kada odmarate noge.

„Obe noge su često pogođene istovremeno, iako bol može da bude jači u jednoj nozi. Ostali simptomi PAD-a uključuju gubitak dlaka na nogama, utrnulost ili slabost u nogama, čireve na nogama koji ne zarastaju, promenu boje na nogama, sjajnu kožu, smanjenje mišića na nogama i e*ektilnu disfunkciju kod muškaraca“, pišu iz Nacionalne zdravstvene službe.

Holesterol možete sa snizite izbegavanjem masne hrane koju možete da zamenite ribom, smeđim pirinčem, orašastim plodovima, semenkama, voćem i povrćem. Takođe se preporučuje više vežbanja. NHS ističe takođe da treba da prestanete da pušite i smanjite alkohol.

(Espreso / Mondo)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.