U trendu

Pogledajte svoje dlanove, mnogo govore o vašem zdravlju

Dlanovi i prsti odraz su zdravstvenog stanja njihovog vlasnika. Vidljivi a neobični tragovi otkrivaju i hormonalne promene, poremećenu funkciju štitne žlezde i druge skrivene bolesti.

Zašto otiču prsti

Otečeni prsti su normalna pojava posle dužeg sedenja u avionu ili autobusu. Mogu biti otečeni i zbog vrućine, menstrualnog ciklusa ili prevelikog unosa soli.

Međutim, ukoliko ostaju debeli i kruti i posle više dana, uprkos unošenju velikih količina vode i smanjenju unosa soli, može se posumnjati na hipotireozu, odnosno smanjenu aktivnosti štitne žlezde.

Kada se ovako nešto dešava sa štitnom žlezdom, to znači da proizvodi manje važnih hormona za regulisanje metabolizma. A kada se metabolizam uspori, obično dolazi do debljanja i nakupljanja vode.

Kada dlanovi crvene

Crveni dlanovi su obično posledica fizičkog rada. Ako crvenilo ostaje duže prisutno, onda to može biti znak bolesti jetre kao što su ciroza ili masna jetra.

Izuzetak predstavljaju crveni dlanovi kod trudnica, koji su normalna pojava, jer nastaju zbog povećanog protoka krvi.

Kod bolesne jetre crvenilo nastaje jer ona nije u stanju normalno eliminisati toksine iz organizma. Zbog takvog njenog ponašanja dolazi do stvaranja viška hormona koji uzrokuju širenje krvnih sudova na rukama i nogama.

Ukoliko su, osim crvenila, prisutni i drugi simptomi, kao što je oticanje nogu i stomaka, izražene vene na stomaku i umor, trebalo bi posetiti doktora, prenose mediji.

Napišite komentar