Popili ste kafu pre spavanja? Ova namirnica može da pomogne da spavate kao beba, kažu naučnici

Ako imate običaj da popijete omiljeni napitak neposredno pre odlaska u krevet, ovaj trik stručnjaka za spavanje može poslužiti – jer navike s kofeinom povremeno mogu uticati na kvalitet sna.

Prema kliničkom psihologu i specijalistu za spavanje Michaelu J. Breusu, kofein deluje od šest do osam sati. Što znači da ako ga prestanete piti u 14:00, samo 50% izađe iz tela do 22:00 časa. Zbog toga Breus preporučuje prestanak unosa kofeina rano poslepodne ako je moguće.

Breus je tokom nedavne rasprave o nauci o snu objasnio, da ako vam se desi da kasno uveče unesete kofein, brokola može pomoći da ga brže probavite.

Prema studiji iz 2007. objavljenoj u časopisu Current Drug Metabolism, brokula je indukovala enzime citokroma P4501 u jetri, što je pomoglo izbacivanju kofeina kod aktera. Stavljajući stvari u kontekst, pojeli su 500 grama brokole, što je oko pet i pol šoljica naseckane brokole, i 100 miligrama kofeina u obliku tableta, odnosno približan sadržaj kofeina u jednoj šoljici kafe.

Analiza pokazuje da povrće iz grupe krstašica, uključujući brokolu, kao i prokulice, kupus, karfiol, rotkvicu i potočarku takođe potpomažu metabolizam određenih materija. Osim toga, ovo povrće bogato je hranjivim tvarima pa je izvrsno i iz drugih razloga.

– Dakle, ako ste konzumirali kasnovečernji omiljeni kofeinski napitak, jednostavno pojedite brokolu kuvanu na pari –  predlaže Breus. Konzumiranje ovog povrća kuvanog na pari ograničava verovatnoću nadutosti, a na što sigurno želite da pripazite pre spavanja, piše MBG.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.