U trendu

Popularni napitak udvostručuje rizik od raka creva: Jedna čaša više može biti kobna

Kolorektalni karcinom, odnosno rak debelog creva, bolest je koja rezultira nekontrolisanim rastom abnormalnih ćelija koje potiču iz creva ili rektuma. Te ćelije poseduju sposobnost kontinuirane ubrzane reprodukcije, što rezultira invazijom normalnih okolnih tkivnih struktura ili propadanjem u udaljene organe putem krvi ili limfe (metastaze).

U početku se prezentuje u vidu polipa, koji su većinom inicijalno benignog karaktera, ali ako ih vaš lekar pronađe, nastojaće da ih ukloni kako bi sprečio razvoj karcinoma.

Ako se polipi otkriju na vreme, mogu se izlečiti, a zdravim načinom života smanjićete šansu da ih uopšte i dobijete, prenosi The Sun.

Novo istraživanje objavljeno u magazinu Gut pokazalo je vezu između konzumiranja napitaka zaslađenih šećerima i rizika od oboljenja od ove teške bolesti.

Naime, istraživanje je otkrilo da odrasli (posebno žene) koji konzumiraju zaslađene napitke više od dva puta dnevno, kako bi utolili žeđ, na taj način udvostručuju šansu za pojavom raka debelog creva.

Zašećereni napici i energetska pića ispunjena šećerom velika su opasnost, poručuju naučnici.

Istraživači su više od 24 godine posmatrali 95.464 učesnika ovog istraživanja, uzimajući u obzir njihovu porodičnu istoriju raka creva, životni stil i način ishrane.

Tokom godina, naučnici su otkrili da se karcinom debelog creva razvio kod 109 žena – pre nego što su uopšte napunile 50 godina, s sve su imale jednu zajedničku naviku – pojačan unos zaslađenih sokova tokom života.

Naime, oni ispitanici koji su pili dve ili više čaša zaslađenih pića dnevno, imali su dvostruko veći rizik od razvoja raka debelog creva, nego oni ispitanici koji su konzumirali jednu čašu nedeljno.

Dnevna konzumacija zaslađenih napitaka bila je povezana sa 16 posto većim rizikom od oboljevanja. Zamenimo li ova pića za veštačko zaslađena pića, kafu ili poluobrano ili punomasno mleko, istraživanje je pokazalo da je rizik od karcinoma creva bio 36 posto manji.

Smanjenje unosa ili zamena zaslađenih napitaka drugim zdravijim napicima može poslužiti kao potencijalno delotvorna strategija za ublažavanje porasta oboljenja od raka creva pre 50. godine života.

Tri nivoa prevencije

Prevencija razvoja kolorektalnog karcinoma generalno uključuje tri razine: primarnu, sekundarnu i tercijarnu prevenciju.

Primarna prevencija naglasak stavlja na promenu stila života usko povezanog s povećanim rizikom za obolevanje od ovog tipa maligne bolesti. Sekundarna prevencija se primenjuje u Nacionalnom programu ranog otkrivanja kolorektalnog karcinoma u kojem se pozivaju zdrave osobe za selektivni test na okultno krvarenje i kolonoskopiju u slučaju pozitivnog nalaza testa.

Na kraju, tercijarna prevencija je zapravo kasna faza koje uključuje različite hirurške i rehabilitacijske postupke. Ključno je, zato, insistirati na primarnoj i sekundarnoj prevenciji, najviše zbog činjenice da se ovaj tip karcinoma i dalje neretko otkriva u uznapredovalom stadijumu bolesti kada je mogućnost bilo kakve terapijske intervencije i te kako sužena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)