U trendu

Poremećaj štitaste žlezde posle trudnoće

Poremećaji funkcije štitaste žlezde posle trudnoće nisu retka pojava. Nakon trudnoće, može, naime, nastati zapaljenje štitaste žlezde koje nije praćeno bolovima, ali osoba ipak ima simptome, tzv. bezbolni tireoiditis.

Simptomi zavise od stepena povećane funkcije štitaste žlezde i najčešće se prepoznaju po tome što se javlja nervoza bez posebnog povoda, nepodnošenje toplote, preznojavanja, ubrzan rad srca, smanjenje telesne težine bez posebnih dijeta, opadanje kose i nesanica.

Obično se ovi simptomi pripisuju umoru zbog obaveza oko malog deteta. To čine i obolela osoba i nadležni ginekolog. Sve prođe za 6-8 nedelja, ukoliko se radi o blažoj formi. Ako je u pitanju izraženija hipertireoza, tj. povećana funkcija štitaste žlezde, neupućeni doktori pribegavaju davanju terapije odmah, bez procene da li je u pitanju zapaljenje žlezde.

U tim okolnostima normalno metaboličko stanje uspostavlja se veoma brzo, za dva meseca, i ponekada dolazi do smanjene funkcije žlezde – hipotireoze. Ukoliko se odmah dodaju lekovi koji nadoknađuju funkciju žlezde (L-tiroksin), brzo nastaje hipertireoza, i tako se ulazi u začarani krug smanjene i povećane funkcije štitaste žlezde.

Davanje terapijske doze radioaktivnog joda ženi koja želi da rađa nije preporučljivo, jer u prvih godinu dana ne sme da planira trudnoću, mada se stavovi američkih i evropskih udruženja za štitastu žlezdu razlikuju.

S obzirom na to da mi predstavljamo posebno područje koje je u bliskoj prošlosti bilo izloženo, a i dalje jeste, zračenju – mislim da je za naše uslove neprihvatljivo davanje joda (J 131) mladim osobama. Ukoliko postoji samo jedan čvor na žlezdi koji pojačano radi, ili pak više njih, operacija je bezbednija za ishod bolesti.

Još članaka o štitastoj žlezdi…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.