U trendu

Pošli ste po nešto, pa zaboravili šta – evo zbog čega se to dešava

Krenuli ste po nešto, ali čim ste ušli u sobu, odmah ste zaboravili šta? Isto vam se dešava i kada želite nešto nekome da kažete, ali smetnete s uma čim priđete ka toj osobi?

Reč je o „efektu vrata“, odnosno znaku da vaš mozak radi kako treba.

Kako prenose mediji u regionu, naučnici su nekada verovali da je mozak poput ormarića za skladištenje podataka, i da svako iskustvo ima svoj fajl. Ali, to je pogrešno jer je mozak komplikovan, sofisticiran, poput kompjutera s milion aplikacija koje rade u istom trenutku.

Studija iz 2011. godine je pokazala kako je efekat vrata rezultat više programa koje rade istovremeno. Naučnici su tada posmatrali 55 studenata koji su igrali virtuelnu igricu gde su se kretali kroz virtuelnu zgradu, skupljali predmete i prenosili ih. Svako malo bi se ispred njih prikazala slika nekog objekta. Ako je slika prikazivala predmet koji su nosili, kliknuli bi DA.

Nekada bi se slika prikazala kada su već ispustili predmet i otišli u drugu prostoriju. Studija je pokazala kako su u sobi studenti znali da li je ista kao i predmet, a čim bi izašli, zaboravljali su.

Rezultat je bio jednostavan, čin prolaska kroz vrata terao je ljude da zaborave šta su uradili.

Istraživači su zaključili kako je mozak njihovih studenata percipirao vrata kao prekidač ili zid. Druga strana zida činila je potpuno novo platno, novi kontekst, novo sećanje, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)