najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Postoperativne infekcije

Poznato je da svaka operacija nosi određeni rizik, baš kao i postoperativni tok, koji često dovede do niza komplikacija, opasnih čak i po život pacijenata.

Najrasprostanjenija postoperativna komplikacija je dijareja i pseudomembranozni kolitis (koji izaziva bakterija klostridija – Clostridium difficile). Ova bakterija 12 puta uvećava rizik od smrti nakon operacije ukoliko pacijent pati od bolesti srca, pluća, bubrega ili nervnog sistema.

Klostridija (Clostridium difficile) je bakterijska infekcija koja napada oslabljen crevni sistem pacijenata zbog velikih doza antibiotika posle operacije. Takvi pacijenti imaju ozbiljne mučnine, jake bolove u stomaku, groznicu i dijareju.

Da bi videli kako ova bakterijska infekcija može uticati na postoperativni tok i oporavak, istraživači su pregledali podatke više od 468.000 operisanih pacijenata tokom poslednje 4 godine. Podaci su pokazali da je njih 1800 imalo baš ovu infekciju u roku od 30 dana posle operacije. To je na godišnjem nivou oko 0,4%.

Od njih 1800, 86% je imalo jednu ili više komplikacija od infekcije, dok samo 7% pacijenata nije imalo posledice infekcije.

Statistika pokazuje da 1% pacijenata sa komplikacijama umre posle operacije u roku od 30 dana. U slučaju Clostridium difficile infekcije, smrtnost je 5%. Takođe, boravak u bolnici je kod zaraženih pacijenata mnogo duži nego kod nezaraženih pacijenata (18 dana u odnosu na 4 dana). Prema podacima istraživanja, pacijenti sa operacijom transplatacije – bili su u najvećem riziku od infekcije.

Ova bakteriološka infekcija deluje dosta poražavajuće na svakog pacijenta, jer umesto dobrog oporavka posle uspešne operacije, sledi borba sa komplikacijama, što može biti dosta iscrpljujuće i deprimirajuće.

Istraživači navode da se bolničko osoblje može izboriti sa ovom infekcijom strožom i kontrolisanom upotrebom antibiotika kod pacijenata posle operacije. Na taj način se pacijentima mogu sačuvati dobre stomačne bakterije i sprečiti infekcije.

Kontrola infekcija u vidu higijene, dezinfekcije i antiseptika svakako je poželjna, mada ova bakterija ne može biti uklonjena većinom antiseptika i sredstava za dezifenkciju.

Neke bolnice su počele korišćenje mnogo jačih dizinfekcionih sredstava koja mogu ukloniti Clostridium difficile infekciju, kao i uređaja sa UV-zracima za uklanjanje bakterija.

Na kraju se navodi da staratelji i zdravstveni radnici kućne nege takođe mogu sprečiti ovu infekciju redovnom higijenom, kao i korišćenjem rukavica i zaštitnih uniformi prilikom rada sa nedavno operisanim pacijentima.

Istraživači se nadaju da će njihovi zaključci pomoći zdravstvenim radnicima i pacijentima širom sveta da u budućnosti mnogo više pažnje obrate na sprečavanje ovakvih i sličnih infekcija.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike