U trendu

Povećan prolaktin i tumor hipofize

Prolaktin dolazi u krvotok iz ćelija prednjeg režnja hipofize, tzv. laktotrofa. Osnovna uloga ovoga hormona jeste da započne lučenje mleka nakon porođaja, zato u tom periodu ima i najveću koncentraciju. Međutim, prolaktin pripada tzv. stresnim hormonima, što znači da iznenadne draži koje pripadaju stresogenim činiocima (psihički, fizički, hemijski) mogu povećati koncentraciju prolaktina u krvi.

Zbog toga je veoma značajan način uzimanja krvi za određivanje vrednosti prolaktina. To znači da krv treba uzeti 20 minuta nakon plasiranja kanile u venu, kako bi se izbegao uticaj bola, zbog uboda igle, kao stresogenog činioca na lučenje prolaktina, a ne odmah nakon uboda igle. Iskusan lekar pri gledanju rezultata prolaktina, na osnovu vrednosti hormona može odrediti da li osoba ima tumor ili su vrednosti u granicama opsega koje odgovaraju stresu.

Veoma je važno pri proceni dobijenog rezultata voditi računa o tome da li osoba uzima neke lekove, koji takođe utiču na nivo prolaktina u krvi, kao i o tome da li postoje i druge dijagnoze koje mogu uticati na ovaj hormon, kao što je npr. smanjena funkcija štitaste žlezde, odnosno hipotireoza, ili su neka fiziološka stanja uzrok povećane sekrecije ovog hormona.

Simptomi i znaci koji ukazuju na to da je prolaktin povećan zbog tumora hipofize ili su u pitanju drugi uzroci, prepoznaju se veoma jednostavno. S obzirom na to da su kod žena obično tumori manji od 1 cm, tzv. mikroprolaktinomi, glavobolje su povremene, a obično su prvi znaci poremećaj menstrualnog ciklusa u smislu izostajanja menstruacije ili menstruacije postaju oskudnije, uz pojavu mleka iz bradavica dojki, a da nije bilo trudnoće i dojenja. Kod muškaraca, koji češće imaju makroprolaktinome, odnosno tumore veće od 1 cm, prvi znaci poremaćaja su impotencija i glavobolje.

Prema tome, nikako ne mora da znači da osoba koja ima povećan prolaktin ima i tumor hipofize.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.