Povećan prolaktin i tumor hipofize

Prolaktin dolazi u krvotok iz ćelija prednjeg režnja hipofize, tzv. laktotrofa. Osnovna uloga ovoga hormona jeste da započne lučenje mleka nakon porođaja, zato u tom periodu ima i najveću koncentraciju. Međutim, prolaktin pripada tzv. stresnim hormonima, što znači da iznenadne draži koje pripadaju stresogenim činiocima (psihički, fizički, hemijski) mogu povećati koncentraciju prolaktina u krvi.

Zbog toga je veoma značajan način uzimanja krvi za određivanje vrednosti prolaktina. To znači da krv treba uzeti 20 minuta nakon plasiranja kanile u venu, kako bi se izbegao uticaj bola, zbog uboda igle, kao stresogenog činioca na lučenje prolaktina, a ne odmah nakon uboda igle. Iskusan lekar pri gledanju rezultata prolaktina, na osnovu vrednosti hormona može odrediti da li osoba ima tumor ili su vrednosti u granicama opsega koje odgovaraju stresu.

Veoma je važno pri proceni dobijenog rezultata voditi računa o tome da li osoba uzima neke lekove, koji takođe utiču na nivo prolaktina u krvi, kao i o tome da li postoje i druge dijagnoze koje mogu uticati na ovaj hormon, kao što je npr. smanjena funkcija štitaste žlezde, odnosno hipotireoza, ili su neka fiziološka stanja uzrok povećane sekrecije ovog hormona.

Simptomi i znaci koji ukazuju na to da je prolaktin povećan zbog tumora hipofize ili su u pitanju drugi uzroci, prepoznaju se veoma jednostavno. S obzirom na to da su kod žena obično tumori manji od 1 cm, tzv. mikroprolaktinomi, glavobolje su povremene, a obično su prvi znaci poremećaj menstrualnog ciklusa u smislu izostajanja menstruacije ili menstruacije postaju oskudnije, uz pojavu mleka iz bradavica dojki, a da nije bilo trudnoće i dojenja. Kod muškaraca, koji češće imaju makroprolaktinome, odnosno tumore veće od 1 cm, prvi znaci poremaćaja su impotencija i glavobolje.

Prema tome, nikako ne mora da znači da osoba koja ima povećan prolaktin ima i tumor hipofize.

2 komentara
  1. Biserka Jug

    Poštovani,
    Imam kćerku koja ima cistični tumor koji zauzima 1/2 hipofize, pije bromegon ili kako se već zovu tablete. Jedan liječnik je rekao da on može uništiti drugu polovicu hipofize, a nisu je ostavili u bolnici u Vinogradskoj, već je naručili za 30 dana na pretrage. Nije mi jasno, zar se to ne bi trebalo po hitnom postupku hospitalizirati i riješiti problem tumora?
    Također, izvana nema nikakve nuspojave, jedino nije imala menstruaciju 1 godinu, a sad se sada pojavila zbog lijeka koji pije dva puta dnevno.

  2. Jelena Sorak

    Molim da mi napišete koje su granice prolaktina, nisam to radila, ali rekli su mi da mi je oštećena hipofiza. Menzis ne dobijam već 6 godina jer sam imala veliki stres, otečene su mi noge jako dugo, bole me, zamaram se i imala sam jake migrenozne glavobolje, sad ređe. Imam 42 godine, nisam udata, nisam rađala. Pozdrav, Jelena.

Napišite komentar