U trendu

Povećanje grudi i rezultati mamograma

Ubrizgano salo za povećevanje grudi može ometati sliku rezultata koje daje mamogram, pokazuju najnovija istraživanja.
Povećanje grudi koje se obavlja ubrizgavanjem sala iz drugih delova tela – postalo je popularna zamena implantima i tradicionalnom podizanju grudi. Međutim, novi zabrinjavajući podatak pokazuje da takva uvećanja mogu da ometaju očitavanja mamograma.
U novoj studiji objavljenoj u Kini, gotovo kod svake sedme žene koja je uvećala svoje grudi ubrizgavanjem sala, nakon pregleda su pronađeni sumnjivi podaci koji upućuju na karcinom dojke. Ovo otkriće je sasvim suprotno od drugog istraživanja koje je objavljeno samo mesec dana ranije. Tada je zaključeno da je mala verovatnoća da će radiolozi pomešati sliku ubrizgane masti sa slikom karcinoma.
Rezultati oba istraživanja objavljeni su u časopisu koji se bavi plastičnom i rekonstruktivnom hirurgijom, a iza kojeg stoji udruženje plastičnih hirurga Amerike.
U medicini poznata kao lipomodeling, praksa reoblikovanja grudi uz pomoć sopstvenog sala žena u neku ruku je kontraverzna. Plastični hirurg koji vodi program obuke za estetsku hirurgiju na Univerzitetu Luizijana obavio je više od 200 ovakvih operacija. On kaže da veliki broj hirurga sa vrlo malo iskustva obavlja ovakve operacije, jer na taj način stiče popularnost među pacijentima. "Veliki broj žena rizikuje ovim zahvatom, ali toga nije svesno. Prema tome, pacijeti treba da budu oprezniji."
U okviru studije istraživači su posmatrali nalaze mamograma 48 žena koje su svoje grudi uvećale ili oblikovale ubrizgavanjem sala, 18 meseci do nekoliko godina nakon operacije. Nalazi su pokazali da kod osam žena postoji određena sumnja na karcinom. Biopsija dojke je potvrdila da nijedna od ovih žena zapravo nema karcinom dojke.
Istraživač Kong-Feng-Vang je zajedno sa svojim kolegama zaključio da su mrtve ćelije ubrizgane masnoće ono što dovodi do sumnjivih rezultata. Naučnici su ustanovili da se nataložene kalcijumove soli (kalcifikacija) ne razlikuju na mamogramu od simptoma karcinoma i istakli su da salo ne bi trebalo da se koristi za uvećanje grudi.
Radiolozi tvrde: ćelije sala se razlikuju
Dr Khoobehi se ne slaže sa zaključcima kineskih kolega i smatra da je kinesko istraživanje nepotpuno. On tvrdi da istraživači nisu pokušali da izbegnu ubrizgavanje mrtvih ćelija zajedno sa živim ćelijama, što bi uvećalo šanse za kalcifikaciju. Takođe, on smatra da masiranje grudi nakon ubrizgavanja sala kako bi se ono podjednako rasporedilo, možda ima suprotan efekat, jer utiče na zgrušavanje sala.
Radiolog Eva Rubin (Eva Rubin) kaže da ubrizgavanje sala, kao i bilo koji drugi način uvećavanja grudi, može dovesti do nekroze sala ili kalcifikacije unutar dojke, ali da se u većini slučajeva to može razlikovati od karcinoma. "Postoje slučajevi sa veoma ranom kalcifikacijom koja može da oponaša karcinom dojke, ali ako je poznato da je pacijentkinja operisala grudi, verovatno nećete odmah raditi sve moguće analize. Za kratko vreme, ove kalcifikacije počnu da liče na tipičnu nekrozu sala."
Savet: pažljivo birajte hirurga
Dr Khoobehi kaže da žene koje planiraju da uvećaju svoje grudi ili da ih preoblikuju ubrizgavanjem sala, treba dobro da razmisle o tome kog će hirurga izabrati.
Njegova preporuka je:

  • Odabrati sertifikovanog hirurga za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju koji je obavio najmanje 20 operacija ubrizgavanjem sala.
  • Odabrati hirurga koji insistira na dugoročnom praćenju.
  • Izbegavati hirurge koji ne uzimaju za ozbiljno pitanja o mogućim komplikacijama. "Ako vam hirurg kaže da mamogram nije problem zato što njegovi ostali pacijenti nemaju kalcifikaciju, potražite drugog hirurga."
  • Trebalo bi izbegavati i hirurge koji tvrde da obavljaju uvećanje grudi ubrizgavanjem matičnih ćelija jer "to nije zvanično odobreno u Sjedinjenim Državama, ali se svašta može naći na internetu. Neetički hirurzi mogu da tvrde da to rade, ali ko zna šta zapravo ubrizgavaju."

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.