Poznatoj glumici presađen bubreg zbog lupusa

Ovih dana saopšteno je da je pop zvezdi i popularnoj glumici Seleni Gomez, koja ima samo 25 godina, izvršena transplantacija bubrega. Ova vest je iznenadila njene obožavaoce ali ne i stručnjake koji znaju da oštećenje bubrega može biti posledica komplikacija lupusa (jedne vrste autoimunih bolesti).

I’m very aware some of my fans had noticed I was laying low for part of the summer and questioning why I wasn’t promoting my new music, which I was extremely proud of. So I found out I needed to get a kidney transplant due to my Lupus and was recovering. It was what I needed to do for my overall health. I honestly look forward to sharing with you, soon my journey through these past several months as I have always wanted to do with you. Until then I want to publicly thank my family and incredible team of doctors for everything they have done for me prior to and post-surgery. And finally, there aren’t words to describe how I can possibly thank my beautiful friend Francia Raisa. She gave me the ultimate gift and sacrifice by donating her kidney to me. I am incredibly blessed. I love you so much sis. Lupus continues to be very misunderstood but progress is being made. For more information regarding Lupus please go to the Lupus Research Alliance website: www.lupusresearch.org/ -by grace through faith

A post shared by Selena Gomez (@selenagomez) on

Dijagnoza lupusa je kod Selene Gomez otkrivena 2013. godine tako da je pevačica prekidala svoje turneje 2013. i 2015. godine zbog pogoršanja bolesti. Podsećamo da je Selena Gomez pored pevačke karijere uspešno glumila između ostalog u filmovima : „Mapetovci“, „Bekstvo“, „Deca špijuni“ i u seriji „Hana Montana“.

Šta je „lupus“?

Najčešći simptomi lupusa su bolovi u zglobovima i osip kože kao i problemi sa bubrezima. Više od 15.000 transplantacija bubrega se godišnje uradi u Americi a kod nas dvadesetak. Oko trećina izvršenih transplantacija izvrži se bubrezima od živih donora.

Prema informacjama koje su objavljene bubreg je za svoju koleginicu i prijateljicu donirala glumica Frencija Rajs.

Šta je lupus i zašto „stradaju“ bubrezi?

Lupus je sistemska autoimuna bolest. U suštini telo napada jedna vrsta antitela koja mogu ugroziti svaki organ. Nauci još nije poznat uzrok lupusa. Oko 50% obolelih od lupusom može imati oštećenje bubrega. Oboljenja bubrega usled lupusa, lupus nefritis, češća su kod Hispanoamerikanaca, Afroamerikanaca i Azijata nego kod belaca.

Da li je i kod mladih osoba potrebna transplantacija bubrega?

Većina pacijenata, kojima je potrebna transplantacija bubrega, boluje od dijabetesa ili visokog krvnog pritiska. To su dva vodeća uzroka bolesti bubrega u završnoj fazi. Obično su potrebne godine da se razvije bolest završnog stadijuma bubrega zbog visokog krvnog pritiska ili dijabetesa.

Ali lupus može uticati na bubrege i kod mladih osoba. Samo kod oko 10 do 30% osoba sa lupusnim nefritisom razvija se bolest bubrega do završne faze. Nije uobičajeno da je za mlade pacijente potrebna transplantacija ali se dešava. Kod osoba sa završnom fazom bubrežnih bolesti, dijaliza ili transplantacija bubrega su obavezni tretmani. Pacijenti žive mnogo duže, sa boljim kvalitetom života, posle transplantacije bubrega u poređenju sa dijalizom.

Kada lupus utiče na bubrege, da li su oba bubrega ugrožena?

Oba bubrega su podjednako pogođena. U postupku transplantacije novi bubreg se postavlja u abdomen pacijenta i povezuje sa glavnim krvnim sudovima i bešikom.

Može li se lupus vratiti u novi bubreg?

U preko 90% slučajeva transplantacije lupus neće uticati na novi bubreg. Kod većine pacijenata transplantacija pomaže u smanjenju (otklanjanju) drugih simptoma kao što je bol u zglobovima.

Koji je tipičan način oporavka nakon transplantacije bubrega?

Obično pacijent izlazi iz bolnice u roku od nekoliko dana. Nekada je bio potreban mnogo duži boravak u bolnici. U normalnim oklnostima većina pacijenata se vraća na posao za 4 do 8 nedelja.

Postoje neka ograničenja u pogledu aktivnosti pacijenata posle transplantacije:

Ne bi treba podizati teške predmete ili raditi teške vežbe.

Treba redovno ići na lekarske preglede i raditi laboratorijske testove kako bi se videlo kako funkcioniše bubreg i proverio nivo potrebnih lekova protiv odbacivanja.

Da li postoji period opasnosti za odbacivanje novog bubrega?

Najveći rizik od odbacivanja novog bubrega je u prvih šest meseci, ali odbijanje se može desiti čak i nakon nekoliko godina.

Nakon transplantacije 3 do 6 meseci stanje prati nefrolog koji je izvršio operaciju. Posle tog vremena pacijenti se javljaju na redovnu kontrolu svom lekaru a po potrebi nefrologu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike