U trendu

Pravi je spas za menstrualne grčeve, probavu i upale: Čudesan napitak od 150 dinara morate probati

Definitivno ga morate imati u kuhinji

Komorač je povrće koje se koristi za pripremu mnogih jela i verovatno ste ga često viđali u prodavnicama i na pijaci. Postoji bezbroj ukusnih načina kuvanja specijaliteta sa komoračem- od pripreme salate do upotrebe lišća za ukrašavanje. Semenke komorača se, takođe, često koriste u kuvanju i daju receptima poseban ukus nalik na anis, a ova biljka može da se konzumira i kao čaj.

Potiče iz područja uz Sredozemno more i odavno se koristi u medicinske svrhe. A i ima brojne zdravstvene pogodnosti.

Istorijski gledano, komorač se koristio za širok raspon bolesti. Na primer za probavne, reproduktivne i endokrine probleme.

Studije pokazuju da komorač ima i antimikrobna, antivirusna i protivupalna svojstva. I nije samo jedan deo komorača koristan. Njegova stabljika, plod, listovi, semenke i cela biljka medicinski se koriste u različitim oblicima u lečenju raznih bolesti.

Čaj od komorača

Jedan popularan i jednostavan način da dobijete neka od zdravih terapeutskih svojstava komorača je da ga pijete kao čaj.

Čaj od komorača najčešće se priprema od semenki komorača koje su lagano zdrobljene kako bi otpustile svoja ulja bogata hranjivim materijama. Iako čaj od komorača obično nije prvi izbor čaja za prohladan dan, ovih pet iznenađujuće moćnih zdravstvenih prednosti, prema istraživanjima i nutricionistima, mogu da vas uvere da ga isprobate.

Čaj od komorača za bolju probavu

Trenutno je jedna od najpopularnijih upotreba komorača ona za pomoć probavi, jer doprinosi radu mišića gastrointestinalnog sistema kako bi se smanjili gasovi, nadutost i grčevi.

Jedna studija pokazuje da je čaj od komorača bio učinkovit u pomaganju u oporavku creva kod žena koje su nedavno imale operaciju ginekoloških zloćudnih bolesti, navodi tportal.

Čaj od komorača donosi dozu antioksidansa
Konzumira se i zbog antioksidativnog statusa. Unos antioksidansa pomaže u borbi protiv slobodnih radikala u telu.

Ti slobodni radikali često mogu da dovedu do pojačane upale u telu i hroničnih bolesti. Antioksidansi pomažu u sprečavanju ovaj oksidativni stres, koji je povezan s rakom, srcem i respiratornim problemima.

Ublažava menstrualne grčeve

Baš kao što može da pomogne u opuštanju mišića u crevima kako bi se olakšala probava.

Istraživanja su zaključila da može da bude koristan lek za ublažavanje intenziteta bolnih menstrualnih grčeva uzrokovanih kontrakcijama maternice.

Čaj od komorača ima antibakterijska svojstva
Iako su potrebna dodatna istraživanja, čaj od komorača obećava u antibakterijskim svojstvima protiv određenih bolesti.

Kontrola apetita

Istraživanje pokazuje da seme komorača može posebno da pomogne u zdravlju creva i suzbijanju apetita što može da bude koristan način za suzbijanje prejedanja.

Mala studija je pokazala smanjenje gladi i povećan osećaj sitosti nakon što su učesnici sa prekomernom težinom konzumirali čaj od komorača, prenosi tportal.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.