U trendu

Pre vađenja krvi i drugih analiza, ovo morate da znate

Postoje neke važne stvari koje morate znati pre vađenja krvi i drugih analiza: kada morate da dođete praznog stomaka; zašto izbegavati alkohol i fizički napor; kome se zabranjuju sokovi i kupinovo vino…

Na dan vađenja krvi dopušteno je popiti malo vode

Laboratorijske analize je poželjno raditi “na prazan stomak”, što znači da pre vađenja krvi punih 12 sati ne treba ništa jesti. Ujutru, na dan vađenja krvi, dopušteno je popiti malo vode, a izuzeci se prave samo u hitnim slučajevima.

Zašto?

Budući da hrana i produženo gladovanje imaju direktan efekt na metabolizam ugljenih hidrata, lipida i proteina, neophodno je neke analize raditi na prazan stomak.

Pritom je efekt proteinskih (mesnih) obroka veći od efekta obroka sa ugljenim hidratima (hleb, testenina, kolači).

Na prazan stomak

Na prazan stomak obavezno se rade analize:

– šećera u krvi,

– triglicerida, holesterola,

– vitamina B12, folne kiseline,

– alkalne fosfataze,

– beta-CrossLaps (marker za kosti),

– osteokalcina, gvožđa, kortizola,

– kao i kad se radi test izdisaja na helikobakteriju, PTH i homocistein.

Za određivanje tumor markera, suprotno tome, nije potrebno gladovati.

Pre vađenja krvi

Zadnji obrok sme da bude lagana večera, ne kasnije od 19 sati. Ujutro na dan vađenja krvi nije dopušteno ništa osim vode, a 48 sati pre vađenja izbegavajte lekove (osim obaveznih), jači fizički  napor i alkohol.

Masnoće u krvi

Dve nedelje pre treba se normalno hraniti. Dva dana pre izbegavajte vežbanje i alkohol. Dan pre vađenja krvi preporučuje se nemasna hrana. Dan pre ne pijte kafu poslije 19 sati.

Određivanje se ne bi trebalo sprovoditi pre nego što prođe 8 nedjelja od akutnog infarkta miokarda, hirurške operacije, traume, bakterijske ili virusne infekcije.

Određivanje gvožđa u krvi

Dva dana pre ne pijte sokove obogaćene vitaminima (borovnica, crni ribizle, kupine, cvekla), veštačke sokove i kupinovo vino jer mogu lažno da povećaju nivo gvožđa.

Test opterećenja glukozom (OGTT)

Pacijenti moraju biti praznog stomaka najmanje 8, a najviše 12 sati. Tokom testiranja pacijent je sve vreme u laboratoriji. Ne sme se pušiti, jesti i piti niti se izlagati naporu.

Trombofilija-test

Većina analiza na trombofiliju (krv iz periferne vene) ne sme se izvoditi dok je pacijent na terapiji za razređivanje krvi zbog uticaja terapije na rezultate pretraga.

Hormoni štitne žlezde iz krvi

Hormonska terapija hormonima štitne žlezde (npr. Euthyrox) može uticati na rezultat pa je važno na dan vađenja krvi ne uzimati lek. Možete ga uzeti neposredno nakon vađenja krvi.

Određivanje krvi u stolici

Sedam dana pre testa treba izbegavati lekove (osim neophodnih koje je propisao lekar). Test odložiti prilikom menstruacije, proliva, krvarenja iz hemoroida i urinarnog trakta.

Uzimanje urina za test (jednokratno)

Mora proći najmanje 4 sata od pražnjenja bešike. Prvi mlaz se izmokri, a srednji prikupi u sterilnu posudu. Ne uzima se tokom i oko menstruacije.

Sakupljanje 24-satnog urina

Počinje drugim jutarnjim urinom. Tokom celog dana i noći urin se sakuplja i čuva na hladnom. Sledećeg dana doda se i prvi jutarnji urin i donese u laboratoriju.

Izdisajni test (Helicobacter)

Ujutro ne smete ništa da jedete ni pijete (ni vodu) niti da perete zube. Sprovodi se najmanje 4 nedelje nakon poslednje doze antimikrobnog leka i 2 nedelje nakon  antisekretornog leka,prenosi Avaz

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.