Predivan i mirisan čaj od ove biljke je pravo blago: Donosi miran san, a pomaže i kod ujeda insekata

Čaj od ove biljke je pravo blago.

Čaj od lipe je dragocen zbog svojih lekovitih svojstava i raznovrsne primene u narodnoj medicini. Cvet lipe se tradicionalno koriste za ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba. Uključuje i upotrebu za lečenje rana i čireva, a danas se najviše koristi zbog svojih umirujućih svojstava. Topao čaj od lipe se često preporučuje za podsticanje znojenja, jačanje imuniteta i prevenciju prehlade i gripa. Takođe se koristi za ublažavanje kašlja, smanjenje groznice i smirivanje iritacije grla.

Pored toga, čaj od lipe je koristan i za probleme sa spavanjem i nervnim stanjima, zbog svojih umirujućih efekata. Diuretička svojstva čaja od lipe mogu pomoći u regulaciji krvnog pritiska i smanjenju masnih naslaga u krvnim sudovima. Takođe se koristi za ublažavanje migrenoznih bolova zbog svoje sposobnosti da proširi krvne sudove.

U spoljnoj primeni, cvetovi lipe se koriste za tretiranje ispucane kože, ujeda insekata i ublažavanje iritacija kože. Važno je imati na umu da je preterano konzumiranje čaja od lipe kao i svakog lekovitog bilja može imati negativne efekte. Osobe sa srčanim problemima trebaju se posavetovati sa lekarom pre upotrebe preparata od lipe, a trudnice i dojilje bi trebalo da izbegavaju upotrebu ove biljke.

Važno je obezbediti svež cvet lipe za pripremu čaja jer stariji cvetovi gube lekovita svojstva.

Cvetovi od lipe takođe može biti odličan dodatak u kulinarstvu, naročito u supama od povrća, gde može dati posebnu aromu.

Čaj od ove biljke je višenamenski napitak koji se tradicionalno koristi za mnoge zdravstvene probleme i pruža prirodno olakšanje za različite tegobe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.