Prehlada ili alergija?

I prehlada i alergija mogu da budu veoma naporni i neprijatni, a dodatni problem stvara to što simptomi prehlade i jednog alergijskog oblika, onog najčešćeg, mogu biti veoma slični. Da do zabune (i korišćenja pogrešnih sredstava za pomoć) ne bi došlo, evo kako ih razlikovati.
Oblik alergije na koji mislimo jeste alergijski rinitis, tj. alergijsko zapaljenje sluzokože nosa. Od ovog oblika alergije pati čak 25% svetske populacije, a sličan je prehladi po curenju iz nosa i kijanju – i jedno i drugo može biti, bilo da je reč o prehladi ili ovog obliku alergije, intenzivno, i tako dovesti do zabune u vezi s tim o kom se problemu zapravo radi.
Dok je tokom prehlade sekret iz nosa žućkast ili zelenkast (nije prijatan opis, znamo, ali ne postoji prijatan način da se tako nešto opiše), kada je reč o alergiji, sekret je vodenast i providan. Kijanje prilikom prehlade donosi olakšanje, a prilikom alergije je učestalo i, nakon nekog vremena, prilično zamara.
To nisu sve razlike: prehlada uglavnom traje nekoliko dana, mada se može desiti da traje i duže, dok alergija redovno traje više nedelja, pa i meseci. Ako je reč o alergiji, kašlja nema, dok kod prehlade postoji. Antibiotici ponekad mogu da pomognu u lečenju prehlade (ako je uzrok bakterijska infekcija, ili da bi se sprečila sekundarna bakterijska infekcija ukoliko virusna potraje i oslabi imunitet), dok u lečenju ili sprečavanju alergije ne pomažu nikad.
I još jedna razlika: promena mesta boravka u principu nije ni od kakve pomoći kada je posredi prehlada, ali u slučaju alergije može značajno da pomogne, ako se osoba koja pati od alergije prebaci negde gde alergena – onoga što je izazvalo reakciju kod nje (polen, na primer) – nema ili ima u manjoj meri.
Sve u svemu, mada uporna prehlada i alergija mogu da liče, postoji dovoljno razlika da ne morate da budete stručnjak da biste ih prepoznali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.