U trendu

Prekretnica u borbi protiv raka: test za 10 minuta preko – mobilnog

U novoj studiji australijski istraživači tvrde da su razvili desetominutni test koji može da otkrije ćelije raka u telu, na bilo kom organu. Ovo otkriće moglo bi da bude prelomno u borbi protiv raka.

Potencijali za brzo postavljanje dijagnoza mogli bi pomoći u detekciji i borbi sa rakom u ranoj fazi, i na taj način pomoći milionima ljudi. Test traga za jedinstvenom DNK nanostrukturom koja je uobičajena u svim tipovima tumora. Različite varijacije onemogućavaju pronalazak jednostavnog i njima zajedničkog potpisa, i tako proces čine vrlo komplikovanim.

Studiju su sproveli istraživači dr Abu Sina, dr Laura Carrascosa i prof. Matt Trau sa Univerziteta Kvinslend, koji su proučavali uobičajene markere za rak kako bi pronašli ćelije koje se razlikuju od zdravih.

„Jedinstveni DNK potpis pojavio se na svakoj vrsti raka dojke koju smo pregledali, a i kod drugih tumora, uključujući rak prostate, kolorektalni karcinom i limfom. Nivoi i uzorci malih molekula nazvanih metil-grupe na koje utiču tumorske ćelije, ključ su kontrole ćelija i uključivanja gena“, rekao je dr Sina, a piše The Big Think.

„Ovo bi moglo dovesti do razvoja jeftinog i prenosnog uređaja za detekciju koji bi se mogao upotrebiti i kao dijagnostički alat, a moguće čak i sa mobilnim telefonom“, rekao je dr Tau.

Ta se tehnologija pokazala kao 90 posto precizna kada se upotrebljava na grupi koja je uključila 200 ljudskih tumorskih uzoraka i normalni DNK. Bolesti koje su otkrivene uključivale su tumore dojke, prostate, creva i limfoma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.