U trendu

Prepoznajte na vreme da u vašem telu nastaje tromb

Tromboza je nešto što je, zaista, postalo aktuelno tokom kovid pandemije, ali vrlo često prati i postkovid stanja.

Naime, tromboza izaziva brojne simptome, međutim, postoje oni koji se pojavljuju u jednom periodu i najavaljuju sam početak stvaranja tromba. Tromb je krvni ugrušak koji može biti opasan za srce ukoliko ostane slepljen u krvnom sudu i spreči protok krvi. Tromboza uglavnom ne daje karakteristične znake, a može dovesti do srčanog ili moždanog udara, ali i smrti. Jako je bitno da, kada primetite prve znake da nešto nije u redu, odmah se javite lekaru. Redovno kontrolisanje holesterola i krvne slike je jedna od glavnih preventiva, ali i osluškivanje organizma može ponekad dosta pomoći.

Pojačani grčevi i iznenadni bol u nogama

Ako osećate oštar ili pulsirajući bol u mišićima potkolenice, to je definitivno znak upozorenja. Ako imate tromb, bol će se smanjiti čim podignete nogu.

Promenjena boja kože

Krvni ugrušak sprečava da krv pravilno cirkuliše, zato dolazi do promene boje kože, do crvenila i modrica. Mesto gde se nalazi krvni ugrušak može da bude toplo, ali i da svrbi.

Otok

Može se pojaviti bilo gde, a uglavnom na mestu gde je krvni sud blokiran.

Bolovi u stomaku

Karakteristično je da se bol povećava odmah nakon obroka. Nadimanje i dijareja takođe nisu retkost.

Stalna mučnina

Ne javlja se tako često, a uglavnom je praćena kratkim dahom i brzim zamaranjem. Ako se osećate i premoreno, onda to može biti znak da imate tromb u nekom od krvnih sudova koji snabdevaju krvlju delove creva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.