U trendu

Prestanite da pijete kafu ako patite od ova tri simptoma

Pazite na kofein ako primetite ove simptome…

Kafa je popularan napitak, poznat po tome što pomaže u fokusiranju i podiže nivo energije. Studije su takođe pokazale da kafa može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2, da pomogne zdravlju srca i mozga i da podstakne gubitak težine i produži život.

Ali, ako patite od ova tri simptoma, možda je vreme da prestanete da pijete ovo popularno piće svaki dan, piše britanski Express.

Dr. Sooj, doktor hitne pomoći rekao je da treba da pijete manje kafe ako ne možete da spavate, ako patite od anksioznosti i srčane aritmije.

Obraćajući se svojim 59.000 pratilaca na TikTok-u, Dr. Sooj je dalje savetovao: „Molim vas da smanjite količinu kafe koju pijete. Bilo bi idealno da potpuno prestanete da je konzumirate.”

On takođe navodi da, iako postoje neke zdravstvene koristi od ispijanja kafe, spavanje bi trebalo da bude prioritet.

Objasnio je: „Kafa ostaje u vašem sistemu mnogo duže nego što mislite.“

To znači da će vaša jutarnja šoljica kafe verovatno i dalje biti u vašem telu kada pokušate da odete u krevet te večeri, a to će značajno smanjiti kvalitet vašeg sna.

Kada je u pitanju krvni pritisak, doktorka kaže da pijenje više od četiri šoljice kafe dnevno može povećati vaš krvni pritisak.

Za zdravlje srca, dijetetičarka Britanske fondacije za srce Viktorija Tejlor kaže da umerena količina čaja ili kafe (četiri ili pet šoljica dnevno) ne bi trebalo da bude štetna za većinu ljudi.

Ona dodaje: „Istraživanja pokazuju da ovaj nivo unosa kofeina ne bi trebalo da bude štetan za zdravlje srca, nivo holesterola ili srčani ritam.

Iako se pokazalo da pijenje kafe povećava krvni pritisak, ovaj efekat je obično privremen i vremenom se smanjuje ako redovno pijete napitke sa kofeinom. Neki ljudi su osetljiviji na kofein i mogu imati palpitacije. Ako ste to vi, onda ima smisla da počnete da izbegavate kofein, prenosi N1.info.hr.

Zapamtite da se kofein nalazi u dosta namirnica, uključujući: čaj, zeleni čaj, kavu, energetska pića, Coca Colu i čokoladu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar