Prevencijom do dobrog zdravlja (1)

Odavno je poznato: zdravlje treba čuvati na vreme. Prevencija je ključ dobrog zdravlja. Vođenje računa o svom organizmu i redovne posete lekarima, deo su opšte kulture. Mali koraci u prevenciji bolesti mogu pojačati imunitet i usporiti proces starenja.
Za brigu o zdravlju treba odvojiti neko vreme. Šta vam je važnije od zdravlja? Nekoliko puta nedeljno treba vežbati tridesetak minuta i treba izdvojiti dovoljno vremena za san (7 do 8 sati). Sem toga, eksperti savetuju neke male korake koji će znatno unaprediti naše zdravlje.
Za prevenciju kancera: jedite kožicu jabuke.
Najveća zdravstvena korist jabuke nalazi se upravo u njenoj kožici. U poslednjem eksperimentu otkriveno je da se u ovom delu jabuke nalazi dvadesetak sastojaka koji sprečavaju razvoj kancerogenih ćelija.
Uzimajte vitamine: ako unosite dovoljno vitamina D i kalcijuma, veoma ste odgovorni prema svom zdravlju, jer ova dva elementa imaju važnu ulogu u prevenciji kancera. Vitamin D pojačava imunitet, naročito u borbi protiv raka. Vaša koža proizvodi vitamin D kada je izlažete suncu, ali stručnjaci kažu da je najbolje da uzimate ovaj vitamin pomoću pilula, kao dodatak.
Za usporavanje starenja: mirišite lavandu i ruzmarin.
Nežni miris lavande može vas uvesti u miran noćni san, ali vam ova biljka svojim svojstvima može pomoći i tokom dana. U novijoj studiji ispitanicima je dato da mirišu ulje lavande ili ruzmarina pet minuta. Rezultat je bio sledeći: nivo kortizola – hormona stresa opao je za 25%, a kortizol utiče na rast krvnog pritiska i smanjuje imunitet. Takođe, kod ljudi koji su mirisali ove dve arome, primećena je veća sposobnost eliminisanja slobodnih radikala.
Protiv lošeg holesterola: začinite svoju salatu iseckanim pistaćima.
Istraživači u Pensilvaniji zadali su grupi ispitanika prijatan zadatak: trebalo je da jedu pola šolje pistaćija svakog dana. Posle četiri nedelje, proverili su nivo holesterola kod ispitanika i ustanovili da je smanjen za 7% u proseku. Time se smanjuje i rizik od srčanog udara za 14%. Pistaći su najbolji prirodni lek za prevenciju ovog problema. Ipak, budite obazrivi – vrlo su kalorični.
Zamenite šećer medom od heljde: ova slatka supstanca od davnina je korišćena u medicinske svrhe, a sada je i naučno utvrđeno da pomaže u borbi protiv holesterola.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.