U trendu

Prirodni lek za štitnu žlezdu od mladog oraha – dovoljna je jedna čaša dnevno

Liker od oraha, poznat i kao orahovac liker ili orahovača rakija, jeste prirodni lek za veliki broj tegoba, pre svega zahvaljujući svom bogatom sadržaju vitamina C i joda.

Kada se beru zeleni orasi za liker

Zeleni orasi za liker treba da se beru druge polovine maja ili prve polovine juna. Dakle, svakako ih treba ubrati pre formiranja ploda oraha, dok su zeleni i veličine lešnika ili krupniji.

Kako se pravi liker od zelenih oraha

Kako napraviti liker od zelenih oraha? Ovo je najpoznatiji narodni recept za liker od mladih oraha, koji može da se dopuni sa ostalim sastojcima po ukusu (vanila, pomorandža itd.).

Liker od zelenih oraha – recept:

Neophodni sastojci

– 12 mladih zelenih oraha

– 400 g smeđeg šećera (ili meda po želji)

– po želji štapić vanile, cimeta, karanfilić, narandža i dr.

– 1 limun, iseći na komade

– 1 litar domaće rakije

Način pripreme:

Za liker od oraha treba oprati orahe i iseći ih na dva dela ili na četvrtine (zavisno od njihove veličine). Limun oprati i iseći ga na komade. Orahe i limune staviti u veću staklenu teglu od 3-5 l. Orasima i limunu treba zatim dodati šećer (ili med), začine po želji i domaću rakiju i dobro promešati da se šećer bolje rastvori, prenosi sadnja.com. Zatim zatvorite teglu i držite je na suncu 40 dana. Svaki dan pomalo promućkati, ali ne otvarati. Nakon 40 dana, procedite orahovac liker kroz gazu u drugu bocu, koju ćete čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Za šta je dobar liker od zelenih oraha kao lek

Liker od zelenih oraha kao lek i danas služi kao prva pomoć za mnoge koji imaju stomačne tegobe i kao prirodni lek za anemiju i jačanje krvi. Nezreli plodovi oraha, sa mekanom sredinom, predstavljaju pravo prirodno bogatstvo vitamina C i joda, tako da je orahovača rakija od pamtiveka bila korišćena za različite proizvode koji pomažu kod tegoba tiroidne žlezde, naročito u slučaju njene oslabljene funkcije- hipotiroidizma. Liker od zelenih oraha je jednako efikasan za olakšanje varenja, proliv, zatvor, gorušicu, nadimanje, grčeve u želucu i stomačne infekcije.

Doziranje:

Za prirodno lečenje štitne žlezde potrebno je piti 1 čašu likera od oraha dnevno, ujutru na prazan stomak.

U slučaju stomačnih problema i anemije, preporučena doza je 1 šolja ujutru i jedna uveče.

Važna napomena

Pre bilo rukovanja sa mladim zelenim orasima, obavezno treba da stavite gumene rukavice da biste zaštitili ruke od veoma neuglednih braon fleka koje je jako teško kasnije skinuti. Poželjno je da zaštitite i odeću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.