U trendu

Prirodni ubica holesterola: Uzima se u malim količinama i magično deluje na creva

Beli luk naizgled je mala, ali veoma moćna namirnica – na creva deluje kao prebiotik, a dobar je čak i za holesterol.

U crevima se nalazi najveći deo imuniteta, zbog čega je veoma važno da vodimo računa o zdravlju creva. Hrana koju jedemo svakako utiče na to, a jogurt, proklijale žitarice, losos i beli luk posebno dobro deluju na zdravlje creva.

Ali, od tih namirnica jedna se naročito izdvaja, a u pitanju je beli luk, koji ima brojne dobre efekte na zdravlje. Pored svega ostalog, naučnici su utvrdili i da beli luk deluje kao prebiotik, što ga čini izuzetno dobrim za dobre bakterije u crevima.

Održavanje balansa mikrobioma u crevima je ključno jer je to grupa bakterija, gljivica i drugih komponenti koje žive u digestivnom traktu, a utiču na varenje, imuni sistem, pa čak i na mentalno zdravlje.

Ono što beli luk čini naročito dobrim za zdravlje creva je njegov kompleksan sastav, uprkos njegovoj veličini. Čenovi belog luka se sastoje većinom iz ugljenih hidrata, ali sadrže i proteine, vlakna, aminokiseline, vodu… Ono što je takođe važno je da su ovi ugljeni hidrati zapravo fruktozni polimeri odnosno fruktani, koji su jako dobri za zdravlje.

Recimo, jedno istraživanje objavljeno u stručnom žurnalu „Naučni svet“ pokazalo je da fruktani jačaju imuni sistem, deluju kao antioksidanti u telu i potencijalno kao prebiotici u crevima, podstičući proizvodnju dobrih bakterija.

Inače, jedno istraživanje objavljeno u „Enciklopediji hrane i zdravlja“ pokazalo je da prebiotici pomažu u snižavanju holesterola, ali štite od brojnih ozbiljnih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)