U trendu

Problem svih problema: vakcine i AUTIZAM

Kontroverze i polemike oko određenih vakcina i njihovog uticaja na autizam već desetak godina su manje-više prisutne u javnosti, i to mahom kod osoba koje nisu zdravstveni stručnjaci.

Pojedini roditelji zabrinuti su da vakcine za decu, konkretno vakcina protiv malih boginja-zaušaka-crvenke (morbile-mumps-rubeola) ili skraćeno MMR, zbog nekih konzervanasa – razvija autizam.

Poslednjih godina u nekim vestima bilo je dosta lažnih tvrdnji o pitanju vakcina i autizma, što je doprinelo smanjenju broja vakcinisane dece. Novije temeljne studije nisu pronašle nikakvu vezu između vakcina i autizma.

Autizam

Mnoga istraživanja su vršena da bi se otkrio uzrok autizma kod dece, ali konkretan razlog još nije nađen, iako se pominju sledeći mogući faktori: genetsko nasleđe, neki poremećaji u trudnoći, komplikacije posle nekih bolesti kod dece u prvim mesecima ili prvim godinama života… Ovom temom se ozbiljno bavi američki „Centar za kontrolu bolesti i prevenciju“.

Vakcina i autizam

Budući da tačan uzrok autizma, ovog ponekad razarajućeg stanja, nije poznat, neki roditelji i dalje će biti zabrinuti uprkos dokazima. U ovim slučajevima, roditelji bi trebalo da budu upoznati sa rizicima od ozbiljnih bolesti kod dece koja nisu vakcinisana. U jednom broju zemalja došlo je do izbijanja ovih opasnih bolesti kod osoba koje nisu imunizovane (vakcinisane).

Timerosal u vakcinama

Neki roditelji pitali su se da li timerosal, koji sadrži živu (koristi se kao konzervans u vakcinama) može dovesti do autizma. Danas, s izuzetkom nekih vakcina protiv gripa, vakcine za decu koje se koriste ne sadrže timerosal. U pojedinim zemljama vakcina protiv gripa dostupna je i sa timerosalom kao konzervansom i bez konzervansa.

Ni druge ozbiljne i obimne studije nisu našle vezu između vakcina koje sadrže timerosal i autizma. Američka državna „Uprava za hranu i lekove“ sprovela je veoma obimno i detaljno istraživanje o potencijalnim rizicima od vakcina i timersola za autizam i formirala listu vakcina.

Kombinacije vakcine

Roditelji takođe postavljaju pitanje da li kombinacija 3 ili 5 vakcina u jednoj injekciji (MMR ili slične) izaziva autizam, jer se prvi simptomi poremećaja često poklapaju sa trenutkom kada deca počinju da se imunizuju (primaju vakcinu).

Kao odgovor na ovu zabrinutost, istraživači iz Evrope, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država pažljivo su pratili ovo pitanje. Studije su razmotrile vreme vakcine i samu vakcinu i nisu našle nikakvu vezu između vakcina i autizma.

Upozorenje

Navodimo da zdravstveni radnici i istraživači i Evrope i Severne Amerike smatraju da je veoma rizično ako ne vakcinišete svoje dete i za vaše dete i za decu u njegovom okruženju. Imunizacije su važne iz više razloga: štite decu pojedinačno i doprinose takozvanom kolektivnom imunitetu. Veliki broj istraživanja do sada je već urađen, a istraživanja i dalje pokazuju da su vakcine bezbedne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.